Kees van Oosten is de nieuwe voorzitter Adveisraad Sociaal Domein. (Foto: Gerry van Bakel).

Kees van Oosten, nieuwe voorzitter Adviesraad Sociaal Domein: ‘Voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben’

Elke gemeente moet een Adviesraad Sociaal Domein hebben die het college van burgemeester en wethouders adviseert op het terrein van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet, dat is in die wetten vastgelegd. Daarnaast kan de Adviesraad ook zelf met adviezen komen. Kees van Oosten is de nieuwe voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein in Leiden.

“Elk besluit dat de gemeente neemt op het gebied van de Wmo en de Participatiewet moet aan ons worden voorgelegd,” zegt Van Oosten,  “en dan geven wij advies. Vervolgens moet het college daar ook een reactie op geven. Al is het maar dat ze er niets mee doen. Maar vaak komt er goed en inhoudelijk commentaar terug.”

Kijk en luister het interview van Nieuws071-presentator Gerry van Bakel met Kees van Oosten, nieuwe voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein, hier terug:

Van Oosten is goed te spreken over de relatie met de gemeente. “We spreken regelmatig met de ambtenaren op dit domein en ook met de verantwoordelijk wethouder. We komen zogezegd bij elkaar over de vloer en houden echt de vinger aan de pols. Het is belangrijk dat wij als Adviesraad onze vinger op tijd opsteken en aandacht vragen voor bepaalde zaken. Onze adviezen komen op tafel bij burgemeester en wethouders, daar wordt echt naar geluisterd.”

Ontmoeten
Een van die thema’s is kansenongelijkheid. “Wij organiseren aanstaande donderdag een bijeenkomst daarover. Ik ben blij dat wethouder Yvonne van Delft aanwezig zal zijn. We hebben een goede spreker: Robert Vonk, senior-adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, maar het is vooral ook een netwerkbijeenkomst. Omdat het belangrijk is dat al die mensen die werken in dat sociaal domein elkaar ontmoeten. En dat zijn er heel wat en er gebeuren hele goede dingen voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Wij willen dat contact vasthouden.”

Opdracht
Leiden heeft een nieuw college en Van Oosten heeft nog wel een opdracht voor hen: “Kijk goed naar onze adviezen en kom vooral op tijd met je vraag. Wij komen een keer per maand bij elkaar. En we doen dit naast ons werk, dus dat kan niet allemaal in een paar dagen. We maken het wel eens mee dat we een vraag krijgen en dat we eigenlijk binnen een week een advies moeten uitbrengen. Als het niet anders kan, proberen bij te schakelen. Maar ik zou willen zeggen: kom tijdig met je vraag naar ons.”

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×