(Foto: Joanne van der Leun, via Twitter).

Tea Mellema bij afscheid geridderd

Professor mr. Trijntje Jannigje (Tea) Mellema-Kranenburg (1955) kreeg vrijdagmiddag bij haar afscheid van de Universiteit Leiden een koninklijke onderscheiding. Locoburgemeester Fleur Spijker speldde haar de versierselen op die horen bij de benoeming tot Ridder van Oranje-Nassau.

Mellema-Kranenburg werkte sinds 1988 bij de Universiteit Leiden. Sinds 2010 was zij deeltijd-hoogleraar Familievermogensrecht en daarnaast is zij notaris. Zij is een autoriteit op het gebied van Erfrecht en Huwelijksvermogensrecht en heeft dit vakgebied tot ontwikkeling en bloei gebracht door onderzoek en publicaties. Hiernaast was zij haar leven lang actief als vrijwilliger.

Mevrouw Mellema heeft talloze bijdragen over haar vakgebied gepubliceerd in vooraanstaande tijdschriften. Haar boeken behoren tot de standaardwerken binnen het  Familievermogensrecht. Zij wordt geroemd om het op deze wijze verspreiden van haar kennis en ervaring op dit terrein en ook voor het onderwijs dat zij verzorgde in zowel de bachelor- als masterfase.

Ze was verder bij de Koninklijke Notariële Broederschap lid van het adviesorgaan Commissie Erfrecht. In 2007 werd ze voorzitter van het adviesorgaan. Zij is was hiernaast achttien jaar rechter-plaatsvervanger in Rotterdam en veertien jaar raadsheer-plaatsvervanger te ’s-Hertogenbosch.

Naast haar wetenschappelijke en juridische werk zette zij zich haar hele leven in voor de Nederlandse samenleving in de breedste zin van het woord. Zij bekleedde onder andere diverse vrijwillige bestuursfuncties. Zo was zij vanaf 2010 bestuurslid van de Stichting Daniel den Hoed en na de fusie met de Stichting Erasmus MC Vriendenfonds werd ze lid van de Raad van Toezicht van de nieuwe Erasmus Foundation. Ze was bestuurslid van verschillende andere organisaties en goede doelen, evenals ambassadeur van verschillende culturele instellingen. En ook was zij bestuurslid van de plaatselijke peuterspeelzaal en penningsmeester van haar kerkkoor. Sinds 2015 is mevrouw Mellema tevens Lid Generaal College Ambtslosmaking.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×