Na twintig jaar 'strijd' eindelijk toestemming voor Duinzigt Havo

De Stichting Fioretti Teylingen uit Voorhout krijgt van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toestemming voor het oprichten van een nieuwe school in Oegstgeest. Het gaat om havo-onderwijs bij de Sector Duinzigt van het Teylingen College. Met dit besluit gaat een lang gekoesterde wens van de school in vervulling.

Op de school aan de Wijttenbachweg in Oegstgeest wordt al wel havo-onderbouw gegeven, maar na drie havo moesten de leerlingen van school wisselen. Dat zal ook het komende schooljaar nog het geval zijn. Met ingang van het schooljaar 2023-2024 kunnen de havo-leerlingen hun opleiding gewoon op Duinzigt afmaken. Dat eerste jaar gaat adjunct-directeur Frank de Haan uit van drie klassen havo 4, een jaar later verdubbelt dat dan, omdat er dan drie klassen havo 5 bijkomen. In totaal gaat het om 150 leerlingen. “Het betekent dat alle leerlingen die nu in 2 havo zitten, op Duinzigt hun opleiding af kunnen maken”, zegt De Haan.

Om die zes extra klassen te kunnen huisvesten, zijn geen ingrepen in het gebouw nodig. “We zitten nu best ruim in ons jasje”, zegt De Haan. “In 1999 zijn we gefuseerd met het Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Die school bood wel havo-bovenbouw en via een gedoogconstructie volgden leerlingen enkele jaren ook op Duindigt havo-onderwijs. Uiteindelijk moest die constructie na een jarenlange politieke en juridische strijd in 2007 worden beëindigd. De school telde destijds circa negenhonderd leerlingen. Nu zijn dat er ongeveer zeshonderd.

Chris de Waard ging langs bij de Sector Duinzigt van het Teylingen College en sprak met adjunct-directeur Frank de Haan over de toestemming om ook Havo 4 en 5 aan te gaan bieden.

Behoeftemeting
Al twintig jaar proberen De Haan en zijn collega’s toestemming te krijgen voor volledig havo-onderwijs. Toen in 2020 de nieuwe wet ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’ in werking trad, kwam er eindelijk beweging in het proces. Om in aanmerking te komen voor bekostiging van een nieuwe school moet eerst worden aangetoond dat er voldoende belangstelling is in het gebied waar de school komt. Daarvoor moet een zogenoemde belangstellingsmeting worden uitgevoerd. Ouders werden daarbij gevraagd een verklaring in te dienen. Duinzigt haalde een kleine 320 van die ouderverklaringen op. Meer dan voldoende voor de officiële aanvraag. Die werd vorig jaar gedaan.

Onderwijskwaliteit
Het oordeel van de inspectie over de te verwachten onderwijskwaliteit is op alle deugdelijkheidseisen voldoende. Dat betekent dat het advies van de inspectie over de te verwachten onderwijskwaliteit positief is. Best bijzonder gegeven het feit dat van de zestien aanvragen voor nieuwe scholen er slechts twee door het ministerie zijn gehonoreerd. Daarmee is de komst van de Duinzigt Havo een feit. De bekostiging van de school start op 1 augustus 2023.

 

Advertentie

Oegstgeest Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×