Jeroen Cornelissen (KNCW) en Saiida Bossa (DUWO) bij de onthulde plaquette (Foto's: Maurice Hettfleisch

Oude woning Herman Boerhaave benoemd tot Nationaal Chemisch Erfgoed

De voormalige woning van Herman Boerhaave en Franciscus Sylvius is dinsdagmiddag benoemd tot Nationaal Chemisch Erfgoed. Ter ere hiervan werd in museum Boerhaave een plaquette uitgereikt. Deze wordt bij Boerhaaves voormalige woning aan Rapenburg 31 geplaatst.

De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Koninklijke Nederlandsche Chemische Vereniging (KNCV). Jaarlijks benoemt de KNCV een nieuwe plek die van belang is geweest voor de ontwikkeling van de scheikunde in Nederland tot Nationaal Chemisch Erfgoed. De uitreiking valt samen met Boerhaave-dag, waartoe European City of Science dinsdag 21 juni heeft uitgeroepen. De voormalige woning van Herman Boerhaave, en ook medicus Franciscus Sylvius die eerder in het huis had gewoond, is zo’n plek met een belangrijke geschiedenis voor de scheikundige wetenschap.


Conservator Tim Huisman vertelt aan verslaggever Maurice Hettfleisch waarom Herman Boerhaave zo belangrijk was voor Leiden.

Uithangbord
Boerhaave heeft tijdens zijn leven (1668-1738) veel voor Leiden betekend, vertelt Tim Huisman, conservator bij Rijksmuseum Boerhaave. “Er gingen ontzettend veel studenten in Leiden studeren, alleen omdat Boerhaave in Leiden college gaf. Hij was een enorme studententrekker en een uithangbord voor de universiteit.” In die tijd was Boerhaave de beroemdste dokter ter wereld. In Leiden was hij hoogleraar aan de medische faculteit in verschillende vakgebieden: plantkunde, praktische geneeskunde en scheikunde. Van het imago van Boerhaave heeft de Leidse universiteit volgens Huisman tot ver in de achttiende eeuw geprofiteerd. “Hij was een enorme trekker voor Leiden als kennisstad voor die tijd.”

De woning van Boerhaave is van zulke bijzondere waarde voor de KNCV, omdat Boerhaave zijn laboratorium in zijn huis had en zijn chemische experimenten deed. Dat laboratorium is dan ook de reden dat het pand aan het Rapenburg 31 verkozen is tot Chemisch Erfgoed, en niet kasteel Oud Poelgeest, dat als buitenhuis ook in bezit was van Herman Boerhaave. “Dat laat ook zien dat hij niet alleen als wetenschapper veel in zijn mars had, maar dat hij ook blijkbaar goed in zijn slappe was zat”, zegt Huisman. “Hij had twee mooie riante huisjes.”

Sylvius
Ook eerdere bewoner Franciscus Sylvius speelde een belangrijke rol in de medische wetenschappen. Sylvius was één van de eerste wetenschappers die onderzoek deed naar de scheikundige processen die in het menselijk lichaam plaatsvonden en was daarmee een invloedrijk vernieuwer in de medische wetenschappen. Net als Boerhaave gebruikte ook Sylvius het laboratorium in zijn huis.

De onthulling van plaquette werd ingeleid door twee lezingen over Boerhaave, door Tim Huisman, en Sylvius, door Mart van Lieberg, emeritus hoogleraar Medische Geschiedenis. Vervolgens overhandigde KNCV-directeur Jeroen Cornelissen de plaquette aan Saiida Bossa van studentenhuisvester DUWO, dat het pand bezit.

 • Het moment van de onthulling
  Het moment van de onthulling
 • Tim Huisman geeft een lezing over Boerhaave
  Tim Huisman geeft een lezing over Boerhaave
 • Rapenburg 31 (het gebouw met de beige muren)
  Rapenburg 31 (het gebouw met de beige muren)
 • Rapenburg 31
  Rapenburg 31
Advertentie

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×