(Foto: Chris de Waard).

ZZ-voorzitter blij met allereerste BNXT-titel, zorgen om nieuwe sporthal

Marcel Verburg is tevreden over het eerste seizoen van de BNXT-league. De voorzitter van ZZ Leiden Basketball had niet verwacht dat de gezamenlijke competitie van Nederland en België een geheel Nederlandse finale zou krijgen. Hij is dan ook dolblij dat Leiden gewonnen heeft: “Wij zijn de allereerste.” Hij hoopt wel op betere basketbalaccommodaties in Nederland.

Verburg had nauwelijks durven hopen op deze afloop. “We moesten in de halve finale in Oostende een voorsprong van twee puntjes verdedigen. En dat terwijl Oostende in eigen huis dit seizoen nog niet verloren had.” ZZ won toch en trof in de finale het Groningse Donar. “Donar is sinds de play-offs steeds beter gaan spelen. Ze versloegen eerst Mechelen, de nummer twee van België en daarna Nederlands kampioen Den Bosch. Toen kwamen ze ons tegen, maar wij wisten gelukkig wel van ze te winnen.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met ZZ-voorzitter Marcel Verburg.

Verburg zit te glunderen als hij vertelt over de finale in de Vijf Meihal. “In het begin van het derde kwart stonden we maar liefst negentien punten achter. Maar toen gingen we toch nog erop en erover.” Het Leidse thuispubliek maakte diepe indruk op de voorzitter: “Het was een orkaan van geluid, een groots carnaval. De hal werd één grote feesttent, zelfs de burgemeester en zijn vrouw zaten mee te klappen.”

Nieuwe sporthal
In tegenstelling tot het enthousiaste Leidse publiek, kan de thuisaccommodatie wel op kritiek rekenen van Verburg. “De Vijf Meihal is gewoon heel klein. Het Nederlands team mag daar niet spelen en toen we afgelopen september de voorronde van de Champions League mochten spelen, moesten we de Maaspoort in Den Bosch als thuisstadion opgeven. Allemaal omdat onze hal niet voldoet aan de eisen van de Europese basketbalbond.”

De voorzitter is benieuwd hoe de nieuwe indoor sporthal uit zal pakken voor ZZ Leiden. Volgens de plannen moet de club in september 2023 helemaal verhuisd zijn. “Hopelijk zit het publiek daar ook weer dicht op het veld. Je moet de spelers kunnen ruiken en kunnen voelen.” Wel is al duidelijk dat ook de nieuwe hal niet aan de eisen voldoet om interlands en Champions League te spelen. “Dat is wel heel jammer. We hebben nu in de BNXT-league gezien hoe mooi de Belgische accommodaties zijn. Die moeten we in Nederland eigenlijk ook echt hebben.”

Europees basketbal
Komend seizoen speelt ZZ in elk geval nog geen Champions League. “Nederland krijgt één ticket voor de voorronde en die gaat naar landskampioen Den Bosch. Ze zijn er wel mee bezig dat de winnaar van de BNXT-league ook een ticket krijgt, maar dat is nu nog niet zo.”

Toch mag Leiden wel degelijk Europa in. “We hebben ons gekwalificeerd voor de voorronde van de Europe Cup”, vertelt Verburg. “En omdat de Russische teams dit jaar niet meedoen vanwege de oorlog in Oekraïne, komen er misschien zelfs wel plekken vrij voor rechtstreekse plaatsing.”

Of ZZ in de Europe Cup net als dit seizoen de halve finale kan halen, durft Verburg niet te zeggen. “We willen structureel meedoen met de top. De laatste jaren hebben we veel prijzen gewonnen, maar de concurrentie zit natuurlijk ook niet stil.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×