Gerard van den Berg haalde in Zuid-Korea het examen voor de negende dan in taekwondo. (Foto: Gerry van Bakel).

Gerard van den Berg: 'Rustig aandoen en nagenieten, ik hoef even helemaal niks'

Gerard van den Berg begon zijn carrière in de vechtsport vijftig jaar geleden met karate, maar ruilde dat al gauw in voor taekwondo. “Taekwondo heeft meer traptechnieken dan karate en dat trok me wel aan”, vertelt Van den Berg in Sport071. Sindsdien bleef hij die sport trouw en haalde onlangs in Zuid-Korea de negende dan.

Bij terugkomst op Schiphol stonden familie, vrienden en leden van zijn sportschool hem op te wachten met spandoeken, bloemen en applaus. “Ik had het toch niet helemaal verwacht. Toen ik in 2013 mijn 8e dan haalde, stonden ze er ook. Maar dat ze dat nu weer deden, was heel erg mooi. Ik was hartstikke trots.”

Inmiddels is Van den Berg alweer bijgekomen van zijn reis en examen. “Ik doe het rustig aan, ik hoef even helemaal niks. Van een jetlag heb ik gelukkig weinig last gehad. Ik ben nog aan het nagenieten vooral.”

Kijk en luister hieronder het interview van Sport071-presentator Gerry van Bakel met Gerard van den Berg over zijn negende dan:

Taekwondo is een vechtsport afkomstig uit Korea. Van den Berg leerde de eerste kneepjes van taekwondo van Aad van der Luit. “Ik wilde wel goed worden en mijn zwarte band halen, maar aan zoiets als een negende dan dacht ik toen niet. Ik was wel elke avond op de sportschool van Aad te vinden en binnen drie jaar had ik die zwarte band. Dat is best snel.”

Wachttijd
Die zwarte band is de eerste dan, legt Van den Berg uit. “Elke volgende dan duurt weer een aantal jaren voordat je dat examen mag doen. De graad bepaalt de wachttijd. Je moet dus ook heel lang fit blijven om tot die negende dan te komen. Het was ook best moeilijk in de voorbereiding. Ik ben natuurlijk niet meer de jongste, maar ik kan nog wel boven mijn hoofd schoppen.”

Bij het examen hoort ook het lopen van stijlfiguren en dat klinkt misschien vreemd als onderdeel van een vechtsport, maar het is een manier om aan de jury te laten zien dat iemand alle traptechnieken tot in de puntjes beheerst. “Bij elke dan komt er weer een nieuwe stijlfiguur bij. Je doet dat solo en het is belangrijk dat je laat zien dat je het met een bepaalde kracht doet, dat je op de juiste plek weer uitkomt. Dat ziet er misschien uit als een dansje, maar het is best moeilijk.”

Respect
Een examen voor een negende dan kan alleen in Zuid-Korea gedaan worden. “Daar is taekwondo echt een grote sport. Iedereen doet het. Op school en ook als je het leger ingaat. Het is net zoiets als voetbal hier. En ze vinden het echt heel mooi dat je die sport in een andere land promoot en ze hebben zoveel respect voor je als je vertelt dat je negen dan gaat doen. Wereldwijd zijn er 1150 negende dan graden geregistreerd. Er zijn in Nederland nog een paar mensen die een negende dan hebben, die ken ik allemaal. Officieel ben ik de eerste Nederlander die het negende dan-examen heeft gedaan bij de officieel erkende bond.”

Tiende
Nu is de Olympus bedwongen en blijft de vraag over wat Gerard van den Berg nu gaat doen? “Mijn lichaam moet nu eerst even herstellen. Maar ik ga natuurlijk niet echt stilzitten achter de geraniums. Ik heb nog steeds mijn eigen sportschool en ik ga wel kijken wat ik verder ga doen. Maar eerst even helemaal niks. Er is nog wel een tiende dan, maar dat is alleen een eregraad. Dan sta je al met een been in het graf, daar wil ik nog niet aan denken. Zo rustig aan ga ik het ook niet doen.”

 

 

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×