De openbaring van Leiden door Tim Juffermans. (Foto's: Sleutelstad).

Trinity: kunst, wetenschap en muziek vormen drieluiken in Hooglandse Kerk

Dinsdagavond was de opening van Trinity in de Hooglandse Kerk. Een tentoonstelling over drieluiken in allerlei vormen gemaakt door twaalf Leidse kunstenaars. De organisatie was in handen van Tim Juffermans en Kees Kranenburg. Het programma bestond uit een wetenschappelijk, een vocaal en een dansdeel. De avond werd gepresenteerd door directeur  Tanja Elstgeest van Museum de Lakenhal.

Carla Enters was bij de opening en maakte bovenstaande reportage.

Het Leids Kamerkoor opende met een drieluik van prachtige samenzang; een bijzonder optreden met schitterende klanken in de Hooglandse Kerk. Het wetenschappelijke deel werd verzorgd door beeldend kunstenaar Vincent Icke met de lezing ‘Hocus Pocus Pythagoras’. Daarna hield bioloog Manon de Visser een Engelstalige lezing over haar fascinatie voor DNA en mutaties. Zij liet zien hoe de natuur, evolutie en wetenschap inspiratiebronnen kunnen zijn voor kunst en cultuur. Na haar lezing volgde een beschouwing van Dr. Hein van Dongen over muziek en filosofie en architectuur. Om het verhaal te verduidelijken en verlevendigen speelde hij korte rock en blues gitaarrifjes. Daarna was het de beurt aan dichter René Oskam. Hij bracht onder het motto ‘Kunst is een geneesmiddel’ een min of meer autobiografisch drieluik in dichtvorm met de titels Water, Routine en Levenslang.

Het Leids danscollectief Dansblok bracht de voorstelling ‘Echo’, over verwachtingen, hoop en trots. “Want onbewust imiteren we, om een eigen identiteit te creëren, altijd de ander en bewust houden we anderen een spiegel voor”, zo luidde de introductie door Tanja Elstgeest.

De tentoonstelling bestaat uit drieluiken in allerlei vormen, waaronder beeldhouwwerk, installaties, schilderijen en videokunst. De kunstenaars zijn: Casper Faassen, Allart Lakke, Inge Reisberman, Kees Kranenburg, Rémi de Ligny, Marjolein van Haasteren, Izaak Zwartjes, Thijs Kelder, Paul Cremers, Peter Zuur, Vincent Icke en Tim Juffermans.

De werken zijn geïnspireerd op klassieke drieluiken, waaronder ‘Het laatste oordeel’ van Lucas van Leyden. “Het klassiek thema van een drieluik is hemel, aarde en de hel en dat heb ik op mijn eigen manier proberen te verbeelden”, aldus Juffermans. “Toen ik het werk met de Latijnse naam ‘Apocalypsis Leydenensis’ (De openbaring van Leiden) maakte wilde ik het terugbrengen naar de oorspronkelijke locatie, een kathedraal-achtige kerk en toen heb ik een aantal andere kunstenaars uitgenodigd om mee te exposeren.”

“Je ziet dat alle kunstenaars zich op verschillende manieren hebben laten inspireren door het drieluik dat een hele oude vorm is vanuit de schilderkunst. Dat past heel mooi in het decor van de Hooglandse Kerk. Ik vind het echt een feest om te zien en om deze avond mee te mogen maken”, zei Tanja Elstgeest.

Voor meer informatie zie: www.trinityleiden.nl

 • Apocalypsis Leydenensis van Tim Juffermans
  Apocalypsis Leydenensis van Tim Juffermans
 • Presentatie door Tanja Elstgeest
  Presentatie door Tanja Elstgeest
 • Het Leids Kamerkoor
  Het Leids Kamerkoor
 • Hooglandse Kerk
  Hooglandse Kerk
 • MA door Casper Faassen
  MA door Casper Faassen
 • Het Leids Kamerkoor
  Het Leids Kamerkoor
 • Hein van Dongen
  Hein van Dongen
 • Presentatie door Tanja Elstgeest
  Presentatie door Tanja Elstgeest
 • Respice Finem door Inge Reisberman
  Respice Finem door Inge Reisberman
 • Waterwal van Marjolein van Haasteren
  Waterwal van Marjolein van Haasteren
 • Vincent Icke
  Vincent Icke
 • Hooglandse Kerk
  Hooglandse Kerk
 • The last judgment door Rémi de Ligny
  The last judgment door Rémi de Ligny
 • Jood, derAkt, Eden2 door Allart Lakke
  Jood, derAkt, Eden2 door Allart Lakke
 • René Oskam
  René Oskam
 • The shit press door Izaak Zwartjes
  The shit press door Izaak Zwartjes
 • Violent triad door Kees Kranenburg
  Violent triad door Kees Kranenburg
 • MA door Casper Faassen
  MA door Casper Faassen
 • Manon de Visser
  Manon de Visser
 • Apocalypsis Leydenensis van Tim Juffermans
  Apocalypsis Leydenensis van Tim Juffermans
 • Apocalypsis Leydenensis van Tim Juffermans (achterzijde)
  Apocalypsis Leydenensis van Tim Juffermans (achterzijde)
 • New message door Thijs Kelder
  New message door Thijs Kelder
 • Thousand and one nights door Peter Zuur
  Thousand and one nights door Peter Zuur
 • Prisma doorPaul Cremers
  Prisma doorPaul Cremers
 • Dansblok
  Dansblok
 • Dansblok
  Dansblok
 • Lezing door Vincent Icke
  Lezing door Vincent Icke
 • Lezing door Vincent Icke
  Lezing door Vincent Icke
 • Het Leids Kamerkoor
  Het Leids Kamerkoor
 • Hooglandse Kerk
  Hooglandse Kerk
 • Hooglandse Kerk
  Hooglandse Kerk
 • Hooglandse Kerk
  Hooglandse Kerk
 • Hooglandse Kerk
  Hooglandse Kerk
Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×