(Foto: PR).

Roberts Stelmahers nieuwe coach van ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft een opvolger gecontracteerd voor de recent vertrokken hoofdcoach Geert Hammink. Eerder vandaag tekende de Leidse basketbalclub een eenjarige overeenkomst met Roberts Stelmahers. Roberts Stelmahers die de afgelopen drie seizoenen hoofdcoach was van Kalev Cramo uit Estland. Met die club werd hij in 2020 en 2021 kampioen van Estland.

Ook veroverde Kalev Cramo in 2021 de titel in de met Letland gecombineerde Estonian-Latvian Basketball League. Als speler maakte Stelmahers op 16-jarige leeftijd bij SKA Riga zijn debuut op het hoogste niveau in Letland. Tijdens zijn spelerscarrière kwam Stelmahers uit voor clubs in Polen, Turkije, Rusland, Slovenië en Italië. Daarnaast maakte hij tussen 1992 en 2005 ook deel uit van het nationale team van Letland.

De point guard kwam uit op vier EuroBasket eindtoernooien en speelde 144 interlands. In 2009 beëindigde Stelmahers zijn actieve spelersloopbaan. In 2010 maakte hij bij Perlas in Litouwen zijn debuut als hoofdcoach. Hij was onder meer vijf seizoenen hoofdcoach van BK Ventspils uit Letland, een club waartegen Zorg en Zekerheid Leiden in Europees verband in 2012 nog uitkwam. Met Ventspils werd hij vier keer kampioen: drie keer van de Letse competitie (2015, 2016 en 2018) en één keer van de Baltic League (2013).

In 2016 en 2018 werd Stelmahers door Eurobasket.com uitgeroepen tot coach van het jaar in Letland. In 2019 verkreeg hij ook die titel voor beste coach van de Estonian-Latvia Basketball League. Sinds 2019 was Stelmahers hoofdcoach bij Kalev Cramo. In de jaargang 2019-2020 trad hij ook op als bondscoach van het nationale team van Letland.

Voorzitter Marcel Verburg en bestuurslid Technische zaken Rob van Hooven zeggen met Stelmahers een zeer ervaren coach binnen gehaald te hebben: “Daar zijn we erg blij mee.”

Ook Roberts Stelmahers zelf is enthousiast: “Ik ben vereerd om als hoofdcoach toe te treden tot de kampioen van de BNXT League van afgelopen seizoen. Het doel is om meer  overwinningen te behalen en de organisatie te versterken.”

ZZ Leiden werkt ondertussen ook aan de nieuwe ploeg. Marijn Ververs (drie jaar), Maarten Bouwknecht (twee jaar) en Stan van den Elzen (twee jaar) hebben al een contract voor het nieuwe seizoen getekend. In de komende weken gaat de technische staf verder met het invullen van de selectie.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×