Duo-raadslid Friso Versluijs (VVD Leiden)

VVD wil jeugdombudsman naar Leiden halen

Duo-raadslid Friso Versluijs (VVD) pleit voor een jeugdombudsman in Leiden. “Het kan echt een aanvulling zijn voor onze jonge burgers.” De jeugdombudsman moet vooral gaan luisteren naar jongeren om ze verder te helpen als ze problemen hebben, stelt Versluijs. “Het is een laagdrempelige manier voor jongeren om problemen aan te kaarten, zoals de problemen in de jeugdzorg. De jeugdombudsman zal hun verhaal aanhoren en oplossingen kunnen bieden voor de specifieke situatie.”

Leiden heeft nog geen jeugdombudsman, maar op andere plekken bestaat zo’n functie al wel. Zo hebben Amsterdam, Rotterdam en Den Haag al wel jeugdombudsmannen en dat bevalt daar goed weet Versluijs. “Er wordt veel gebruik van gemaakt. Ze weten ook veel oplossingen te brengen. Er gaat iemand op een laagdrempelige onafhankelijke manier voor je aan het werk, en je hebt één aanspreekpunt.”

Oplossingsgericht
De kwaliteiten die een jeugdombudsman zou moeten hebben staan voor het duo-raadslid ook al vast. “Hij of zij moet verstand hebben van hoe overheden werken, betrokken zijn bij mensen en oplossingsgericht zijn. De jeugdombudsman zal mensen verder moeten helpen, dus goed kunnen luisteren, maar ook de problemen in kaart kunnen brengen en de gemeente daarover adviseren.”

Of en wanneer er een jeugdombudsman komt in Leiden is nog onbekend. Voor Versluijs is zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid. “Ik wil eerst input hebben van professionals, burgers en andere raadsleden. Het moet niet alleen mijn plan zijn, maar er lijkt wel animo voor te zijn bij burgers en andere partijen.”

Interview Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×