Naast de vluchtmotor trof de politie een machinegeweer aan. Waarschijnlijk een Kalasjnikov AK-47. (Foto: Regio15).

Buurtbewoners geschokt door schietpartij Merenwijk: 'Naast de auto liggen plasjes bloed'

Veel mensen zijn zich rot geschrokken toen in de nacht van woensdag op donderdag meerdere schoten werden gelost in de Merenwijk. Een woning aan de Sparrenrode is beschadigd door de kogelregen. Buurtbewoners hoorden knallen en voelen zich nu een stuk minder veilig. “Het is niet fijn als je in je eentje woont”, zegt één van hen tegen mediapartner Omroep West.

Een buurtbewoonster met drie kleine kinderen vertelt dat het voor haar tuin gebeurde. “Het was rond kwart voor één. Ik had mijn hoortoestellen niet in en dacht in eerste instantie dat er iets in huis was. Toen hoorde ik gegil.” Vervolgens zag ze buiten iemand weg strompelen. “Ik dacht dat het een dronken persoon was, want hij liet telkens wat uit zijn handen vallen.”

De vrouw vertelt dat de man weg scheurde op een brommer. Volgens haar buurjongen waren de knallen geweerschoten. “Je ziet ook naast de auto dat er plasjes bloed liggen. Ik voel me minder veilig.” Toch is ze niet heel verbaasd. Zo vertelt de bewoonster dat er in de wijk wordt gedeald. Ze is wel blij met de extra politie die nu op de been is, al zal de extra surveillance volgens haar niet lang duren.

Een jonge vrouw die net aan komt fietsen, lag samen met haar vriend te slapen toen het gebeurde. “We hoorden hele harde knallen en schrokken echt wakker.” De buurtbewoonster vertelt dat ze gelijk door had dat het om schoten ging. Volgens haar klonk het als een automatisch geweer.

Kogelregen verstoort nachtrust in Merenwijk. (Video: Omroep West/Regio15).

Kabaal
“Ik bleef heel stil liggen. Daarna deed ik de gordijnen op een kiertje om te kijken of we iets zagen.” De vrouw en haar vriend gingen daarna naar buiten om poolshoogte te nemen en spraken met de buren over de schoten. Hoewel het een angstige nacht was, ziet de vrouw zich niet genoodzaakt om te verhuizen. “Het is niet dat ik hier nu niet meer wil slapen. Ik heb me er nog nooit onveilig gevoeld.”

Een man vertelt dat hij midden in de nacht wakker werd. Hij wist gelijk dat het goed mis was. “Ik hoorde tak, tak, tak. Ik wist gelijk dat het een machinegeweer was.” Toen de buurtbewoner ging kijken hoorde hij veel kabaal aan de overkant van de flat en zag een scooter wegrijden.

Deurbelcamera’s
Donderdagochtend heeft de politie uitgebreid onderzoek gedaan naar de toedracht van het schietincident. Ook heeft een politiehelikopter enige tijd boven de wijk gehangen. Volgens de politie zijn rondom de woning aan de Sparrenrode meerdere hulzen aangetroffen. Het huis bleek verder leeg te zijn.

Verder laat de politie weten dat ooggetuigen de mogelijke daders op een motorscooter weg zagen rijden. Verderop vielen ze en lieten de scooter achter. Ernaast is een vuurwapen gevonden. Mogelijk is één van de daders gewond geraakt. Ze zijn daarna in de Kiekendiefhorst in een auto gestapt en weggereden richting de Willem de Zwijgerlaan. Er is nog niemand aangehouden. De politie is dringend op zoek naar getuigen van het schietincident en naar beelden van bijvoorbeeld deurbelcamera’s.

Leiden Schietpartijen en handgranaat in Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×