Kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen bij de net afgeschoren wol. (Foto: Chris de Waard).

Kunstproject in het Singelpark is halverwege

De kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen die met hun mobiele atelier al zes weken door het Singelpark trekken zijn blij met alle belangstelling die hun project ‘Van Kade tot Zelfkant’ krijgt van het publiek. Doel is de Leidse stof Saai te reproduceren. Dat is een lakense stof zoals die in de 17e eeuw in Leiden werd geproduceerd. Het wordt zoveel mogelijk op de authentieke wijze gedaan. Zelfs de schapen worden met de hand geschoren.

Bij de productie worden Vrugt en Mathijsen geholpen door vele vrijwilligers uit Leiden en omgeving. Die sorteerden de vers geschoren wol, maakten deze klaar voor gebruik, spinden en verfden. In de komende weken wordt de stof afgemaakt en het eindresultaat wordt aangeboden en tentoongesteld in Museum de Lakenhal.

“Geweldig dat we zoveel aanloop krijgen”, zegt Vrugt. “Het is bijzonder om te zien hoe dit participatieproject vorm krijgt dankzij de inzet en kunde van zoveel vrijwilligers. Hun deelname vormt het hart van Van Kade tot Zelfkant.”

Lakenhal
Gedurende het proces in het Singelpark is in Museum de Lakenhal een pop-uptentoonstelling te zien met groeiende presentatie van de tussenstappen van de wol. Bezoekers kunnen er meer lezen, bekijken en voelen over het maken van Saai en de rol van Saai in de Leidse textielgeschiedenis. Het eindresultaat wordt op traditionele wijze gekeurd en op 10 september toegevoegd aan de vaste collectie van het museum. De presentatie is tot 30 oktober te zien.

Wolwandeling
In samenwerking met museum Het Wevershuis is er zondag 24 juli een Wolwandeling die langs verschillende markante plaatsen uit de Leidse textielgeschiedenis loopt. Deze start om 14.00 uur in het Ankerpark. Deelnemen kan op donatiebasis.

Het project gaat de komende weken verder op verschillende locaties in het Singelpark. Precieze tijden en locatie zijn te vinden in de agenda. Ook nu is Van Kade tot Zelfkant nog op zoek naar deelnemers. Ervaring met textielwerk is niet nodig en ook aanmelden hoeft niet.

Van Kade tot Zelfkant is onderdeel van de tentoonstelling ‘Welkom in Leiden?!,’ op initiatief van Stichting Vrienden van het Singelpark. Meer informatie over Van Kade tot Zelfkant is te vinden op www.vankadetotzelfkant.nl. Het project ging half juni van start in het Rembrandtpark.

 

Cultuur Leiden Kade tot Zelfkant


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×