'Saai' kunstproject zoekt deelnemers

Kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen zoeken Leidenaren om samen een traditionele Leidse ‘Saai’ te maken. In het kader van de tentoonstelling ‘Welkom in Leiden?!’ in het Singelpark organiseren zij het project ‘Van Kade tot Zelfkant’. Iedereen is welkom en wordt aangemoedigd om mee te doen. Aanmelden is gratis en iedereen kan binnenlopen om deel te nemen. Vrugt en Mathijsen trekken met een mobiel atelier door Leiden, waarin ze het Saai samen met de deelnemers zullen maken.

Saai is een lichte, geweven, wollen stof waar Leiden in de 17e eeuw beroemd om werd. Het is een vereenvoudigde versie van het middeleeuwse Leids laken dat tot 1574 populair was.  Om dit te vervaardigen werden gespecialiseerde arbeidskrachten aangetrokken. Het project wil ook de ongelijkheid tonen waarmee de immigranten te maken kregen. Zo is de Lakenhal gebouwd met opbrengsten van boetes die werden opgelegd als er fouten werden ontdekt in de stoffen.

Bij het project worden alle stappen van het productieproces doorlopen om een zo traditioneel mogelijk proces te krijgen. Van het scheren van schapen tot het twijnen van de wol. Alle materialen en gereedschappen zijn van lokale herkomst en zo oorspronkelijk mogelijk.

In het najaar van 2022 zal in de Lakenhal het Saai feestelijk gepresenteerd worden en over worden gedragen aan het archief van de stad. De film en documentatie van het proces wordt hierbij ook gepresenteerd. Het Saai wordt daarbij opgenomen in de museale collectie.

Cultuur Leiden Nieuws Kade tot Zelfkant


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×