Eind maart presenteerden de kunstenaars hun werk in het gemeentehuis. Het werk van Folkert de Jong werd uiteindelijk gekozen. (Foto's: Chris de Waard).

Hercules Rhijngeestus: Kunstwerk krijgt eigen kleurplaat

In Park Landskroon wordt het bijna vier meter hoge kunstwerk ‘Hercules Rhijngeestus’ van Folkert de Jong geplaatst. De kunstenaar maakte het in opdracht van het Cultuurfonds Oegstgeest.

Voor het kunstwerk in Nieuw-Rhijngeest maakten verschillende kunstenaars een voorstel. Een onafhankelijke selectiecommissie koos uiteindelijk voor Hercules Rhijngeestus. “Met zijn driedimensionale model van de reus wist Folkert de Jong de commissie te overtuigen.” Hercules Rhijngeestus is de mythische figuur die ooit met zijn Germanen de Romeinen zo heftig bestreed dat de bezettingsmacht de Oude Rijn als noordgrens van het Romeinse rijk bepaalde. Zo ontstond de Limes, tot hier en niet verder. Wat nu Oegstgeest heet, ligt aan de andere kant van die grens en staat symbool voor het succesvolle tegenwicht. De plek werd later, mede door de Limes, een welvarend handelscentrum.

Jetteke Bolten met kunstenaar Folkert de Jong eind maart bij de presentatie in het gemeentehuis.

De 3.80 meter grote ‘vriendelijke reus’ loopt straks over het gras op een blote voet en een sportschoen die erg veel wegheeft van een Nike Court Borough. Zijn lijf is opgebouwd uit archeologische voorwerpen zoals een Romeins soldatenmasker, de Schaal van Oegstgeest en een Merovingische fibula. Maar hij draagt ook recente, herkenbare objecten met zich mee, zoals een retro-toetsenbord en een seniorentelefoon. Zo lijkt hij volgens de selectiecommissie van het cultuurfonds uit een ver verleden door de tijd heen te lopen naar een nog onbekende toekomst.

De figuur wordt uiteindelijk gegoten in aluminium, omdat dat een modern en relatief licht materiaal is. Dat maakt de grote vriendelijke reus lichtvoetig. Daarna wordt het kunstwerk deels voorzien van een veelkleurige coating.

Cultuurfonds Oegstgeest nam samen met de Historische Vereniging Oegstgeest in 2018 het initiatief voor het realiseren van een kunstwerk in Nieuw-Rhijngeest. In de selectiecommissie zaten vertegenwoordigers van de bewonersverenigingen, betrokken bedrijven zoals het vastgoedbedrijf van de Universiteit Leiden en de projectontwikkelaar VOF Oegstgeest aan de Rijn (Gemeente Oegstgeest en BPD). Twee onafhankelijke, externe deskundigen completeerden de commissie.

Voorzitter Jetteke Bolten van Cultuurfonds Oegstgeest: “We willen de historie van Nieuw-Rhijngeest graag breed bekend en vooral zichtbaar maken in het dorp en vooral ook de jeugd erbij betrekken. Daarom heeft Cultuurfonds Oegstgeest samen met Dorpsmarketing Oegstgeest speciaal voor de kinderen van 4 tot 12 jaar een spannende kleurplaat van dit nieuwe kunstwerk laten maken.”

De kinderen kunnen de kleurplaten vanaf vrijdag 29 juli ophalen en tot 9 september inleveren bij de Jumbo en Echte Bakker den Dulk aan het Rustenburgerpad. Ook bij de Bibliotheek aan de Lange Voort kunnen ze worden opgehaald en ingeleverd. “Alle kinderen worden opgeroepen hun creativiteit erop los te laan en dan zullen ze zeker een leuk prijsje winnen”, zegt dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt. “De prijsuitreiking is donderdag 22 september. Die dag hebben we gekozen vanwege de aansluiting met Leiden European City of Science. Deze dag staat op hun scheurkalender namelijk in het teken van de ‘Ommelanden’en dat past mooi bij Oegstgeest en de verbinding met de Limes.”

Cultuur Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×