(Archieffoto: Sleutelstad).

Nationaal Hitteplan van kracht

Vanwege de hoge temperaturen is vanaf woensdag het Nationaal Hitteplan van kracht. Dit plan van het RIVM heeft als doel organisaties, professionals en mensen in de zorg te informeren over de verwachte hitte. Zo kunnen zij ondersteuning bieden aan kwetsbare groepen zoals ouderen en kleine kinderen.

In de regio worden er verschillende maatregelen genomen. De milieustraat in Leiderdorp sluit vanwege de voorspelde hitte donderdag niet om 16.15 uur zoals gebruikelijk, maar al om 14.00 uur. Speeltuin Zuiderkwartier in Leiden sluit woensdag tot en met zaterdag om 13.00. Als de speeltoestellen te heet zijn voor de kinderen sluit de speeltuin mogelijk nog eerder. De coronateststraat in Leiden is van woensdag tot en met vrijdag vanwege de hitte open tot 12 uur.

Het RIVM geeft verschillende tips om minder last te hebben van de hitte. Zo is het belangrijk om voldoende te drinken en niet teveel te bewegen tijdens de warmste uren van de dag. Ook is het goed om het huis koel te houden door gordijnen overdag dicht te doen en een ventilator aan te zetten. Het Nationaal Hitteplan duurt tot en met maandag 15 augustus en geldt voor het hele land.

Extra drinken en poolparty’s in verzorgingshuizen
In de verzorgingshuizen van Libertas in Leiden wordt veel gedaan om de hitte zo goed mogelijk te trotseren. Er is een speciaal hitteprotocol in werking, zegt een woordvoerder van de zorgorganisatie woensdagochtend bij West Wordt Wakker op Radio West.

“We proberen het in de huizen zo koel mogelijk te houden.” Zo gaan de zonneschermen op tijd naar beneden en gaan overdag ramen en deuren dicht om de hitte buiten te houden. Ook wordt geadviseerd katoenen kleding aan te trekken. “En we bieden zoveel mogelijk drinken aan en koken anders: meer met bouillon zodat de vochthuishouding beter op peil blijft.” Het zijn volgens de woordvoerder relatief kleine veranderingen. “Dus bewoners zullen er in de dagelijkse gang van zaken weinig van merken.” En met een beetje geluk wordt er, net zoals de vorige warme dag, een poolparty georganiseerd. “Met waterspuiten en zwembadjes.”

Blauwalg
Voor wie verkoeling wil zoeken in het water, doet er goed aan om te controleren of er geen blauwalg is. Op verschillende plekken in de regio wordt daarvoor gewaarschuwd. Dat is onder meer het geval bij de zwemwaterlocatie ’t Joppe Merenwijk en de westoever en de noordwestoever van de Klinkenbergenplas. Het zwemwater in het Valkenburgse Meer en van recreatieplas Vlietland zijn in orde. De meest actuele informatie is te vinden op zwemwater.nl.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×