Universiteit Leiden niet meer in wereldwijde top 100

Universiteit Leiden staat niet meer in de top 100 van beste universiteiten wereldwijd. Dat staat op de nieuwe Shanghai Ranking die maandag is gepubliceerd. Leiden stond vorig jaar nog op plek 83. Nu hoort de universiteit tot de beste 150 wereldwijd.

De oudste universiteit van Nederland stond in 2018 nog op de 74 plek. De jaren daarna zakte de universiteit steeds wat verder. In reactie op de ranglijst laat woordvoerder Caroline van Overbeeke weten dat de universiteit de internationale rankings, waarin jaarlijks schommelingen zitten, met interesse volgt.

“Het gaat om relatieve posities”, vervolgt Van Overbeeke. “Hierdoor kunnen ontwikkelingen bij andere universiteiten de positionering van de Universiteit Leiden van jaar tot jaar be├»nvloeden, zonder dat er feitelijk iets wijzigt in de activiteiten van de universiteit.”

De universiteit verwacht terug te keren in de top 100 van de Shanghai Ranking. “De Universiteit Leiden heeft zich de afgelopen periode beziggehouden met talentbeleid, Open Science en met een nieuwe manier van erkennen en waarderen in de academische wereld. Dit zal op termijn mogelijk effect kunnen hebben op de positionering van de universiteit in de rankings.”

De hoogst genoteerde Nederlandse universiteit is die van Utrecht op de 54e plek. Daarna volgt de Rijksuniversiteit Groningen op de 66e plek. De Rotterdamse Erasmus Universiteit is terug in de top 100.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×