De Amerikaan Douglas is voor het komende seizoen aangetrokken als hoofdcoach van ZZ Leiden Basketball. (Foto: PR).

Douglas Spradley nieuwe hoofdcoach ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gaat het nieuwe seizoen in met hoofdcoach Douglas Spradley. De Amerikaan, die ook over een Duits paspoort beschikt, heeft zijn handtekening gezet onder een contract dat hem voor in elk geval één seizoen aan Zorg en Zekerheid Leiden Basketball verbindt. Dat hij ook een Duits paspoort heeft, is belangrijk voor ZZ Leiden. De Amerikaan heeft daardoor geen werkvergunning nodig en kan direct aan de slag.

De 55-jarige Douglas Spradley stond al op het lijstje met mogelijke namen waar ZZ Leiden voor het komende seizoen naar keek. Toen de Letse basketbalcoach Roberts Stelmahers, in eerste instantie de eerste keus van van de Leidse eredivisieclub, contractbreuk pleegde, werd noodgedwongen verder gekeken. Daarbij kwam Spradley al snel bovendrijven. “Hij heeft veel ervaring in de hoogste liga in Duitsland en is ook als speler geen onbekende in Nederland, zegt bestuurslid Niek van Bemmel van ZZ Leiden Basketball. “Er is dus ook geen cultuurverschil en dat is wel erg belangrijk.”

Spradley maakte van 1986 tot 1989 deel uit van het basketbalteam van Gonzaga University. In zijn laatste twee seizoenen werd hij gekozen in het West Coast Conference First Team. Hierna kwam hij drie seizoenen uit voor de inmiddels niet meer bestaande ploeg Amsterdamse Canadians. In 1992 stapte hij over naar het Duitse Paderborn. Vanaf 1996 kwam hij twee seizoenen uit voor SG Braunschweig, daarna twee seizoenen voor SSV Weißenfels. Hij sloot zijn actieve spelersloopbaan uiteindelijk in het seizoen 2000-2001 weer af bij Paderborn.

Trappelen
Bij die club werd Spradley vervolgens benoemd tot hoofdcoach. Daar bleef hij tot 2009. Hij vervolgde zijn loopbaan als coach bij Eisbären Bremerhaven (2009-2013), s.Oliver Würzburg (2014-2016), Rasta Vechta (2017-2018) en Tigers Tübingen (2019-2020).

Na een sabbatical staat Spradley te popelen om aan de slag te gaan met de hoofdmacht van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. “Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan”, zegt Spradley.

“Zijn ervaring, kennis van het Europese basketbal, visie op het spel en omgang met spelers plus een aanstekelijk enthousiasme hebben ons voor Doug doen kiezen”, geven Marcel Verburg,  voorzitter van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, en Rob van Hooven, bestuurslid technische zaken bij Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, aan. Die gingen de afgelopen weken door een spannende periode toen de begin juli gecontracteerde coach Stelmahers een paar weken later ineens ook een contract tekende als coach bij de Tsjechische club Nymburk en duidelijk werd dat hij niet naar Leiden zou komen.

Het bouwen van een nieuw team was toen al begonnen. In overleg met Stelmahers waren de eerste buitenlandse spelers ook al aangetrokken. Die klus gaat Spradley nu dus afmaken. Eind van de maand starten de voorbereidingen op de kwalificatiewedstrijden.

Leiden Sport ZZ Leiden Basketball


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×