Burendag 2020 in Leiderdorpse wijk het Zijlkwartier. (Achieffoto: J.P. Kranenburg).

Oranje Fonds: Record aantal aanmeldingen voor Burendag

Met nog zo’n anderhalve maand te gaan tot Burendag, is er al een recordaantal activiteiten aangemeld. Voor de editie van dit jaar, die op 24 september wordt gehouden, hebben zich nu al ruim negentig buren uit de Leidse regio gemeld. Volgens organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts is het aantal aanmelding aanzienlijk groter dan voorgaande edities.

Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Zo gaan buren in Zoeterwoude aan de slag met het verfraaien van de buurt met bloembakken, kan er een kopje koffie gedronken worden bij Radio Gemiva. In Leiden zijn vooral veel buurt- en straatfeestjes aangemeld. Ook wordt bijvoorbeeld Camping de Coebel opgeknapt en organiseert IJsvereniging Rijndijk-Hoge Mors op de ijsbaan een zeskamp.

Veel koffie wordt er geschonken tijdens gezellige buurtbijeenkomsten in Leiderdorp. De Kerveltuin krijgt een opknapbeurt en bij sportcentrum Van Houdt wordt een sport- en spelbox feestelijk in gebruik genomen. Bewoners van de Frans Halslaan in Oegstgeest gaan ‘De Frans Halslaan laten zingen en swingen’ en gaan enkele buurten met elkaar barbecueën. Bij Woonzorgcentrum Adegeest lopen ze vooruit op de komende winter met koek en zopie voor de bewoners.

“Na twee jaar corona is er grote behoefte aan contact met buurtgenoten”, vertelt Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds.  “Dat is iets wat we al langer zien in ons werkveld. We hebben door de coronacrisis allemaal ervaren hoe belangrijk het is om mensen in de buurt te hebben waar je op terug kunt vallen. Al is het maar voor iets kleins, zoals het lenen van het spreekwoordelijke kopje suiker of voor een gezellig praatje op straat.”

Gezelliger, socialer en veiliger
“We zijn Burendag begonnen om iedereen in Nederland de mogelijkheid te geven op een laagdrempelige manier in contact te komen met hun buren”, zegt John Brands, directeur Jacobs Douwe Egberts Nederland. “Wanneer buurtgenoten elkaar kennen wordt de buurt immers gezelliger, socialer en veiliger. Het is dan ook fantastisch om te zien dat nu, 17 jaar na die eerste Burendag, zo’n ongekend groot aantal buurten weer meedoet.”

Buurten konden een bedrag tot 350 euro aanvragen voor hun activiteit. Begin juli werd het totale beschikbare budget met 25 procent verhoogd tot 1,25 miljoen euro vanwege het grote aantal aanmeldingen. Maar dit budget is inmiddels ook vergeven. Het is wel nog altijd mogelijk om een activiteit aan te melden via Burendag.nl. De activiteit is dan zichtbaar op de interactieve landkaart.

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×