Martine Gosselink, directeur Mauritshuis, Robert van Langh, hoofd Conservation & Science Rijksmuseum en Stephanie Archangel, conservator Geschiedenis Rijksmuseum. (Foto: Elvin Boer).

Maanstenen uit Boerhaave onder de loep in tv-programma 'Historisch Bewijs'

De maanstenen die in Rijksmuseum Boerhaave liggen, worden in de komende aflevering van ‘Historisch Bewijs’ onder de loep genomen. Er wordt gekeken of de maanstenen zijn meegenomen door Neil Armstrong tijdens de Apollo 11-missie.

Halverwege de vorige eeuw zaten Rusland en de Verenigde Staten in een ruimtewedloop. Uiteindelijk lukt het de Amerikanen om in 1969 als eerste voet op de maan te zetten. Neil Armstrong nam verschillende stenen mee van de maan. De Amerikaanse president Nixon gaf er twee aan koningin Juliana die het op haar beurt aan Museum Boerhaave schonk.

Het AVROTROS-programma ‘Historisch Bewijs’ gaat nu onderzoeken of de stenen wel door Armstrong van de maan mee zijn genomen. Het team dat onderzoek doet, bestaat uit Martine Gosselink, historicus en directeur van het Mauritshuis, Robert van Langh, hoofd Conservation & Science van het Rijksmuseum en Stephanie Archangel, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum. Ze gaan onder andere naar Manchester om via een innovatieve 3D analyse de samenstelling van de stenen te achterhalen.

De aflevering waarin de maanstenen uit Museum Boerhaave worden onderzocht, wordt vrijdag 2 september uitgezonden om 22.10 uur op NPO 2.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×