(Foto's: Emile van Aelst. Video: Robbert Beurse en Chris de Waard).

Leidse zussen zingen na 85 jaar nog steeds het Jamboreelied

Het is deze maand 85 jaar geleden dat de 5e Wereldjamboree in Nederland werd georganiseerd. De Leidse Conny van Haasteren was bij het internationale scoutingevenement met tienduizenden deelnemers. Samen met haar zus Bernadina, die in 1937 nog niet geboren was, zingt ze nog geregeld het ‘Jamboree lied’ dat ter gelegenheid van de bijeenkomst werd geschreven.

“Ik mocht met mijn broer mee, hij zat bij de verkenners. Op het terrein in Vogelenzang gingen we kampvuren maken, spelletjes doen en er werd natuurlijk gezongen”, vertelt de 92-jarige Conny van Haasteren. Zus Bernadina was er nog niet. “Ik ben in 1941 geboren, dus ben pas tachtig. Maar mijn enthousiasme is er niet minder om. Ik ben ook, na de oorlog, bij de padvinders gegaan en de verhalen en liedjes kwamen in onze familie nog regelmatig voorbij.”

Aan de Wereldjamboree deden 28.500 deelnemers mee uit 54 landen. “Ik ontmoette mensen uit de meest exotische landen. Er was een hele groep uit Nederlands-Indië, die verbleef voorafgaand aan de Jamboree in Amsterdam. Maar er waren ook verkenners uit Suriname, Canada en Amerika”, weet Conny nog goed.

De Jamboree werd tweemaal in Nederland gehouden. Na de editie van 1937 in Vogelenzang kwamen scouts uit de hele wereld in 1995 naar Biddinghuizen voor de 18e Wereldjamboree.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×