De opening in de Pieterskerk (Foto's: Emile van Aelst en Casper Chaudron).

Minister Hoekstra opent academisch jaar Universiteit Leiden

De Universiteit Leiden heeft het academisch jaar gisteren in de Pieterskerk geopend. De minister van Buitenlandse Zaken Wobke Hoekstra, die zelf aan de Leidse rechtenfaculteit studeerde, was bij de opening aanwezig en hield een toespraak. Het thema van de middag was vrede en veiligheid. Uiteraard was daarbij veel aandacht voor de oorlog in Oekraïne.

Voorzitter van het College van Bestuur Annetje Ottow stond in haar openingswoord stil bij het belang van de komst van internationale studenten. Iets dat bij veel instellingen in het hoger onderwijs onder druk staat. De Universiteit van Amsterdam wil het aantal buitenlandse studenten volgend jaar al voor aan paar opleidingen gaan beperken. De minister zij na afloop hierover dat beiden groepen studenten, uit het binnenland en het buitenland, belangrijk zijn.


Minister Hoekstra na afloop van de opening in gesprek met Casper Chaudron

Minister Hoekstra gaf in zijn toespraak weer hoe hij de aanpak van komende crises op nationaal, continentaal en mondiaal niveau voor zich ziet. Aan het eind sprak hij studenten moed in: “Laat je er niet door intimideren. Iedere generatie heeft ook altijd weer de antwoorden gevonden op de grote vragen van hun tijd. Dat zal bij jullie niet anders zijn.”

Ook was er bij de opening aandacht voor studeren met een lichamelijke of geestelijke beperking. Daarbij vertelden twee studenten over hun ervaringen. Tot slot werden er twee prijzen uitgereikt. De LUS-prijs voor de beste docent van de Universiteit ging naar ecoloog Emily Strange. En de Cath-prijs voor wetenschapscommunicatie ging naar een project van Nieuwscheckers van de master journalistiek en nieuwe media.

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×