(Foto: Chris de Waard).

NS laat vrijdag geen enkele trein rijden

De regionale staking die de vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV hebben aangekondigd voor de regio’s Noordwest en West leiden ertoe dat er in heel Nederland vrijdag geen treinen rijden. Dat heeft NS besloten na de ervaringen van de eerdere regionale stakingen van vorige week.

“De acties zijn weliswaar regionaal, maar het actiegebied is nu groter en onze treinen en collega’s rijden door heel Nederland. Kijkend naar alle opties en de ervaringen van de vorige stakingsdagen zien we geen mogelijkheid om op een verantwoorde, betrouwbare en veilige manier een dienstregeling te rijden. Dit betekent dat er helaas op vrijdag 9 september de hele dag geen NS-treinen kunnen rijden in Nederland”, zo meldt het spoorbedrijf in een bericht aan de reizigers.

NS noemt het ‘buitengewoon vervelend’ dat reizigers opnieuw zoveel last hebben van de impact van de acties. Te meer omdat NS de vakbonden afgelopen dinsdag een nieuw bod heeft gedaan en heeft uitgenodigd om het gesprek hierover te hervatten. De vakbonden hebben deze uitnodiging inmiddels geaccepteerd. NS zegt een goede cao overeen te willen komen met het personeel. “Goed voor collega’s die de kosten van het levensonderhoud en de werkdruk hebben zien stijgen. En goed voor NS, dat nog voor grote opgaven staat. Een cao krijg je alleen voor elkaar met alle partijen aan tafel”.

NS heeft dinsdag een uitnodiging aan de vakbonden gestuurd voor een hernieuwd gesprek. Dat de vakbonden desondanks toch hebben besloten om de staking door te zetten noemt NS teleurstellend.

Meer acties
Ook voor dinsdag 13 en donderdag 15 september hebben de vakbonden acties aangekondigd. Op dinsdag 13 september betreft het opnieuw meerdere grotere regio’s, voor donderdag 15 september staan acties gepland in Midden-Nederland. “Dat raakt het hart van ons bedrijf”, aldus NS die ook tijdens die actiedagen verwacht dat de regionale stakingen grote impact zullen hebben op het NS treinverkeer in heel Nederland.

Er wordt door de spoorwegen geadviseerd om treinreizen uit te stellen of om zelf vervangend vervoer te regelen. Er kan geen alternatief busvervoer worden ingezet.

Schiphol en Internationaal
Er wordt nog onderzocht of de acties ook gevolgen hebben voor reizigers van en naar Schiphol en voor de internationale treinen die door Nederland rijden. NS adviseert om kort voor vertrek de reisplanner of NS-app te raadplegen.

Leiden Maatschappij Regio Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×