(Foto: Nadorp Makelaars).

Oegstgeest gaat extra vluchtelingen uit Oekraïne opvangen bij Kasteel Endegeest

In het Dienstencentrum aan de Kasteellaan in Oegstgeest worden vanaf half november zeventig Oekraïne vluchtelingen ondergebracht. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest besloten. Omwonenden zijn vorige week per brief op de hoogte gesteld. In oktober wordt voor hen nog een informatiebijeenkomst georganiseerd.

De gemeente heeft een gebruiksovereenkomst voor het gebouw gesloten met eigenaar Johan Oudendal. Het pand bij Kasteel Endegeest wordt momenteel op basis van antikraak bewoond. Voor de huidige bewoners moet leegstandsbeheerder Ad Hoc voor vervangende woonruimte zorgen. De kosten van de verbouwing en opvang van de vluchtelingen in het Dienstencentrum krijgt de gemeente Oegstgeest vergoed van de Rijksoverheid.

In het Dienstencentrum kunnen in elk geval een jaar lang vluchtelingen worden opgevangen. Die termijn kan mogelijk verlengd worden, zo heeft de gemeente met Oudendal afgesproken. Maar alleen als het pand tegen die tijd nog niet wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Tegen de aangevraagde sloopvergunning loopt overigens een bezwaarprocedure. Tegenstanders van de sloop willen dat het pand een monumentenstatus krijgt.

Hoefijzergebouw
Oegstgeest heeft van het Rijk de opdracht honderd bedden beschikbaar te stellen voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Eerder maakte de gemeente voor dat doel het zogenoemde ‘Hoefijzergebouw’ aan de Rhijngeesterstraatweg geschikt voor bewoning. Daar verblijven sinds eind vorig jaar 175 statushouders en een stuk of tachtig jongeren en spoedzoekers. Later werd ook de tweede etage van het pand verbouwd en kwamen er ongeveer 65 vluchtelingen uit Oekraïne bij. Naast de vluchtelingen die de gemeente zelf opvangt, wonen er ruim honderd vluchtelingen bij gastgezinnen. Die worden door het Rijk echter niet meegeteld bij de opgave.

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×