Burgemeester Henri Lenferink en voorzitter OMDLeiden Alexander Geertsema. (Foto: Emile van Aelst).

Open Monumentendagen Leiden trekt ruim 19.000 bezoekers

In het gerenoveerde Stadhuis gaf burgemeester Henri Lenferink zaterdagochtend het startsein voor de Open Monumentendagen. Volgens de organisatie kwamen ruim 19.000 bezoekers een kijkje nemen in de 34 voor publiek opengestelde monumenten. Het thema van de Open Monumentendagen was duurzaamheid.

“We zijn ontzettend blij en trots dat we dit evenement weer met elkaar hebben kunnen organiseren”, zegt voorzitter Alexander Geertsema van de Open Monumentendagen. Naast rondleidingen in monumenten was er ook een fiets- en wandelroute, activiteiten voor kinderen en een rondleiding in gebarentaal voor doven en slechthorenden. In totaal werden er door de bezoekers 47.000 bezoeken gebracht aan de monumenten.

Naast het duurzaam gerenoveerde Stadhuis waren ook andere verduurzaamde monumenten, zoals het Arsenaalgebouw, open voor het publiek. Daarnaast kon een kijkje worden genomen in panden die momenteel duurzaam worden verbouwd, zoals de pastorie van de St. Josephkerk. Het thema van de Open Monumentendagen was ook aanleiding om monumenten die te maken hebben met duurzame energie, zoals watermolens en houtzaagmolens onder de aandacht te brengen. Net als panden die worden hergebruikt met een nieuwe bestemming, zoals de Kaasmarktschool en Poolcafé The Church aan de Nieuwstraat.

Levend erfgoed
In 2023 zijn de Open Monumentendagen in het weekend van 9 en 10 september. Het thema is dan: ‘Levend erfgoed’.

(Foto’s: Gerry van Bakel, Louis Smit, OMDleiden en Milly de Bruyn).

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×