Ilustrator Judith Sebregts (links) en schrijfster Germaine Kurstjens vertellen over kinderboek Eefjes Singelpark. (Foto: Gerry van Bakel).

Kinderboek Eefjes Singelpark zet bomen in de schijnwerper

“Wandelend door het Singelpark zag ik hoe mijn dochter van zes jaar vrienden werd met bomen”, zegt schrijfster Germaine Kurstjens. Daar zit een verhaal in, dacht ze. Het werden er zestien, nu gebundeld onder de titel Eefjes Singelpark.

Kurstjens is eigenlijk theatermaker, maar tijdens de covid-19 pandemie viel dat werk grotendeels weg. “Ik had als kind al de droom om kinderboeken te schrijven”, zegt Kurstjens. “Ik heb al heel wat ideeën voor verhalen en boeken opgeschreven in mijn leven. Theater maken is natuurlijk ook verhalen vertellen, maar dan op een podium. Door de lockdowns kwam er ruimte om verhalen te gaan vertellen op papier.”

In de uitzending van Nieuws071 vertellen Germaine Kurstjens en Judith Sebregts over hun gezamenlijke project: Eefjes Singelpark. Kijk en luister het hele interview met Nieuws071-presentator Gerry van Bakel hier terug:

Het was niet van meet af aan een project van schrijfster Kurstjens en illustrator Judith Sebregts samen, maar Sebregts kwam er al wel snel bij. “Ik had de eerste vier verhalen al geschreven en toen heb ik Judith benaderd. Ik wist al wel vrij snel dat ik haar erbij wilde hebben.”

Bladeren
“Ik had al snel beelden bij de verhalen die Germaine aan mij voorlegde”, zegt Sebregts. “Ik ben begonnen met een tekening en die hebben we samen besproken. Of dat het beeld was dat Germaine erbij wilde hebben.” Eefjes Singelpark is een boek voor kinderen, waar ook volwassenen graag in willen lezen en kijken. Zo hopen de makers. “De tekeningen laten zien hoe de diverse bomen eruit zien en met het boekje in de hand kun je ze dan in het park herkennen”, zegt Sebregts. “Ik heb tekeningen gemaakt van de bladeren, van de knoppen en de bloemen.”

In elk verhaal staat een deel van het Singelpark en de bomen die daar voorkomen centraal. Of het boek een boodschap heeft vindt Kurstjens te zwaar aangezet. “Wij willen dit boek graag aan Leiden geven. Het Singelpark is fantastisch en wordt nog verder uitgebreid. Wij willen graag dat kinderen en hun ouders naar bomen gaan kijken.” Sebregts hoopt dat dit boek bijdraagt aan de liefde van kinderen voor hun stad en de bomen die er groeien.

Onder de boom
“We hopen eigenlijk dat de lezers het boek meenemen in het park en dan onder de desbetreffende boom gaan zitten om het verhaal te gaan lezen. Dat zou heel erg mooi zijn.”

Eefjes Singelpark wordt zaterdag 17 september ten doop gehouden en is vanaf die dag in de Leidse boekhandels te koop.

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×