(Foto: Chris de Waard).

Schooljaar weer begonnen; problemen met leerlingenvervoer ook

“Binnen het speciaal onderwijs in Leiden en omgeving komen dagelijks meerdere leerlingen per klas tot meer dan anderhalf uur te laat op school.” Dat schrijven de raadsleden Linda Beimer (D66) en Antoine Theeuwen (SP) aan het Leidse college van burgemeester en wethouders. De twee partijen trekken aan de bel na meerdere signalen over problemen met het leerlingenvervoer.

Leerlingen komen niet alleen te laat in de les, ze worden regelmatig ook veel te laat opgehaald. “Ze moeten aan het eind van de dag soms wel langer dan anderhalf uur wachten voordat ze naar huis gebracht worden”, zo hoorden de raadsleden van verschillende scholen.”

D66-raadslid Linda Beimer legde in de uitzending van Nieuws071 uit waarom deze situatie niet kan voortduren. Kijk en luister hieronder het hele interview van Nieuws071-presentator Gerry van Bakel met Beimer terug:

Elk jaar in september hebben scholen, leerlingen, ouders en vervoerders te maken met wat opstartproblemen. Nieuwe leerlingen, nieuwe routes en soms een andere vervoerder maken dat het in het begin soms wat zoeken is. “Maar de problemen dit jaar zijn erger dan vorige jaren en dit gaat ten koste van de leerlingen en het onderwijs”, schrijven Beimer en Theeuwen. “Dat werkt natuurlijk ontregelend voor de kinderen die zo lang moeten wachten maar ook voor de andere leerlingen in de klas. Zij kunnen niet fatsoenlijk met de les beginnen als een groot deel van de kinderen later binnen komt. Veel leerlingen binnen het speciaal onderwijs krijgen les in kleinere klassen van bijvoorbeeld maar twaalf leerlingen. Als er dan vier of vijf leerlingen te laat zijn, is dit een groot deel van de klas.”

Afgelopen voorjaar behandelde de Leidse gemeenteraad een raadsvoorstel waarin het leerlingenvervoer beter zou worden geregeld. “Er is tijdens de behandeling in de commissie en de gemeenteraad uitgebreid gesproken over de wachttijden en de impact die dit had op leerlingen”, aldus Beimer. “Een amendement van de SP om de wachttijden te beperken is niet aangenomen, volgens het college was het destijds niet nodig om daar extra op te sturen”, memoreert Theeuwen.

D66 en de SP willen van de gemeente weten hoe groot het probleem is, wat de oorzaken ervan zijn en ook hoe en wanneer de problemen worden opgelost.

Leiden Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×