Nadia El Mettouri in de tweedehands kledingwinkel van Buzz Leiden bij de BOP aan de Willem Klooslaan. (Foto: Gerry van Bakel).

Buzz Leiden opent tweedehands kledingwinkel: 'Het gaat lopen als een trein'

Een winkel met kleding, schoenen en sieraden voor een mooie prijs. En voor de vrijwilligers is het een waardevolle leer-werkplek. Zo snijdt het mes aan twee kanten bij de zogenaamde Buzz-zaak met tweedehands kleding. Welzijnsorganisatie Buzz Leiden opent de winkel in het schuurtje achter de buurtontmoetingsplek aan de Willem Klooslaan. “Het gaat lopen als een trein”, verwacht Nadia El Mettouri.

Een van de verkoopsters die vanaf maandag in de winkel staat is Maureen. Om zich voor te bereiden op het werk, is ze samen met andere potentiële vrijwilligsters op bezoek geweest bij Douglas voor een workshop make-up. Na afloop zoekt ze in de winkel naar dezelfde kleur lippenstift. “Dit doe ik zeker niet elke dag, zo echt helemaal in de make-up. Een beetje lippenstift is genoeg.” Maar ze vindt het wel een leuke ervaring. Ook kijkt ze uit naar het werken in de winkel. “Dan ben je onder de mensen. Beter dan alleen thuis zitten.”

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel.

Nadia El Mettouri volgt de opleiding servicemedewerker op het mboRijnland en deze maanden loopt ze stage bij Buzz. “Ik ben met mijn neus in de boter gevallen. Ik mag deze winkel helemaal opzetten en ik ga de vrijwilligsters begeleiden. Het is de bedoeling dat als straks mijn stage is afgelopen, zij het zelf kunnen voortzetten.” In de winkel is van alles te koop. “Er is vooral veel behoefte aan lange kleding voor vrouwen met een wat grotere maat. Dus die probeer ik zoveel mogelijk in het zicht te hangen.”

Het animo voor de winkel is groot. Zowel onder de verkoopsters als de klanten. Iedereen is benieuwd naar wat er allemaal te koop is. “Het is een piepklein winkeltje en we staan er met twee vrijwilligsters, dus er mogen steeds ook maar twee klanten tegelijk bij. Anders wordt het te benauwd en we willen graag een-op-een aandacht aan de mensen kunnen geven. Mensen kunnen tijdens het wachten even een bakkie doen in de BOP en daar gezellig met elkaar kletsen.”

De prijzen worden laag gehouden om mensen met een smalle beurs zoveel mogelijk tegemoet te komen. Er kan alleen met contant geld worden afgerekend. “Ik heb een rekenmachine gekocht voor de medewerkers”, zegt El Mettouri. “Dat is gemakkelijker. De opbrengst zal worden gebruikt voor leuke uitstapjes met de gasten van de BOP. Het is echt voor en door buurtgenoten.”

Voorlopig is de winkel alleen op maandag en dinsdag open, van 11.00 tot 13.00 uur.

Op dinsdagmiddag mochten zo’n tien vrouwen aanschuiven bij Douglas op de Haarlemmerstraat voor een workshop make-up. Ter voorbereiding op hun vrijwilligerswerk als verkoopster in de Buzz-zaak bij de BOP waar kleding, schoenen en sieraden verkocht gaan worden. (Foto’s: Toke Bouwens).

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×