Teamleider respijthuis Frouke Lampe brengt de lijm aan op het naambordje zodat wethouder Fleur Spijker het op de muur kan plakken. (Foto's: Gerry van Bakel).

Respijthuis opent zijn deuren: op adem komen dankzij rust, reinheid en regelmaat

Op adem komen, meegaan in het dagritme, in een schone omgeving. Mensen met een broze mentale gezondheid, die even wat rust om zich heen nodig hebben, kunnen in Leiden terecht in het respijthuis van Stichting Lumen Holland-Rijnland. Medewerkers, vrijwilligers en stagiairs zorgen voor begeleiding, aandacht en zorg.

Wethouder Fleur Spijker verrichtte de openingshandeling door het naambordje bij de voordeur op de muur te plakken. Vervolgens mocht ze als eerste de deur openen en de ruim honderd gasten die de opening kwamen meevieren, binnenlaten.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel bij de opening van het Leidse respijthuis.

In het respijthuis is plaats voor vier personen, die ieder maximaal twee weken mogen komen logeren. De kamers zijn ingericht met meubilair dat op marktplaats en via donaties bijeen elkaar is gezocht. Elke kamer heeft een thema met bijpassende kleuren: aarde, water, vuur en lucht.

Het is wel een hele klim want het respijthuis zit op de bovenste verdieping van het pand aan de Hooigracht 12. Maar het uitzicht vanaf het dakterras is prachtig en de luchtkamer kijkt uit op de Hooglandse kerk.

Aandacht
De studentes Sanne, Sanne en Tessa studeren toegepaste psychologie en komen stage lopen bij het respijthuis. “Ik wil graag leren hoe ik met mensen die psychische klachten hebben het beste kan omgaan.” Tessa heeft zelf ook wel eens een mindere periode gekend en is blij dat er een respijthuis is. “Ik denk dat het heel hard nodig is dat er meer aandacht is voor mentale gezondheid en dat er ook heel veel behoefte aan dit soort plekken is. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen.”

Opgeruimd
Vrijwilligster Korian Luykx heeft op verschillende manieren ervaring opgedaan met psychische klachten. Haar zoon is een paar keer psychotisch geweest en heeft in Utrecht wel eens in een soort respijthuis gelogeerd en zelf heeft Luykx een burn-out gehad. “Ik weet hoe moeilijk het soms is om je huis opgeruimd te houden als je dreigt af te glijden. Dan is het fijn om in een rustige, schone omgeving op adem te komen. Waar iemand samen met je de structuur van de dag bepaalt. Ik heb er heel veel zin in.”

  • Wethouder Fleur Spijker krijgt een rondleiding van teamleider respijthuis Frouke Lampe in het respijthuis.
    Wethouder Fleur Spijker krijgt een rondleiding van teamleider respijthuis Frouke Lampe in het respijthuis.
  • Wethouder Fleur Spijker in gesprek met directeur Bart Smith van Lumen en Frouke Lampe
    Wethouder Fleur Spijker in gesprek met directeur Bart Smith van Lumen en Frouke Lampe
  • Vrijwilligster Korian Luykx
    Vrijwilligster Korian Luykx
  • Stagiaires Sanne, Sanne en Tessa
    Stagiaires Sanne, Sanne en Tessa
Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×