Wie wil leren omgaan met een een mountainbike, kan terecht bij Swift. (Foto: LRTV Swift).

Startcursus mountainbiken bij Swift: stuurmanskunst staat voorop

Mountainbiken wordt steeds populairder, ook in Nederland. En eigenlijk heb je er geen bergen voor nodig. Rondom Leiden zijn de mountainbikeparkoersen misschien niet dik gezaaid, maar mountainbiken kan op steeds meer plekken. In bossen, duinen en op voormalige vuilnisbelten. En daar hebben ze er bij wielrenvereniging Swift ook één van in de buurt.

Voor Swift reden om een startcursus aan te bieden. “Natuurlijk hopen we dat mensen na afloop het zo leuk vinden dat ze blijven mountainbiken en ook lid worden van Swift”, erkent Henk Kern van de plaatselijke wielerclub, “maar dat is het niet het hoofddoel. Wij willen graag zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de leuke sport fietsen.” En mountainbiken is daarbinnen een mooie tak van sport, vindt ook instructeur Peter de Vaal. “Je bent altijd in de natuur en je hele lichaam doet mee.”

Bij Sport071 kwamen Henk Kern en Peter de Vaal vertellen over de Start2Bike-cursus voor mountainbiken. Kijk en luister hieronder het interview terug:

De startcursus begint zaterdag 24 september en bestaat uit vijf bijeenkomsten. Je moet wel zelf een fiets meenemen en ook een fietshelm is verplicht. “We zijn geen fietsenverhuur”, zegt Kern. De Vaal vult aan: “Het is ook belangrijk dat je fiets goed staat afgesteld. Deze cursus is geschikt voor beginnelingen. Vaak kopen mensen op een gegeven moment een moutainbike en dan gaan ze er wel een keer op fietsen en dan merken ze dat ze het toch niet helemaal onder controle hebben.”

Helm verplicht
Vallen hoort erbij en daarom is een helm ook verplicht. Mountainbiken draait om stuurmanskunst. “Maar je valt meestal zachter omdat je op gras of een bospad rijdt”, zegt De Vaal. Bij wielrennen op de weg is dat wel anders. “Op een racefiets wil je eigenlijk altijd koste wat kost voorkomen dat je valt”, zegt Kern. Een valpartij op asfalt laat altijd schade achter.

Aanmelden voor de Start2bike bij Swift kan via de website van de fietsbond.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×