(Foto: Chris de Waard).

Rijksmuseum Boerhaave start met dementievriendelijke rondleidingen

Verheugenis is de naam die Rijksmuseum Boerhaave heeft gegeven aan een nieuw programma dat is ontwikkeld voor mensen die lijden aan dementie. Woensdag, op Wereld Alzheimer Dag, wordt Verheugenis gelanceerd.

“Maar woensdag is altijd een drukke dag in het museum, dus we hebben dan geen boekingen voor deze doelgroep ingepland”, vertelt hoofd Publiek & Presentatie Annelore Scholten. “Mensen met dementie zijn snel overprikkeld, dus als een zorginstelling zich meldt om met een groep langs te komen, zoeken we een rustig moment.”

Het museum wilde al langer rondleidingen opzetten voor mensen met lichte dementie. Andere musea doen dat al langer. “We hebben daarbij hulp gekregen van het Expertisecentrum Dementie in Leiden”, vertelt Desirée Hagens. Ze is Senior Adviseur Educatie bij Boerhaave en zette het programma met haar team op.

Chris de Waard in gesprek met Annelore Scholten (rechts) en Desirée Hagens (links) van Museum Boerhaave over ‘Verheugenis’.

De afgelopen periode heeft het museum al samen met Marente en Topaz een aantal pilots gedaan. In overleg met die zorginstellingen is een route langs een aantal geschikte ruimtes samengesteld. De zaal ‘Ziekte en Gezondheid’ vormt het begin van de rondleiding. De groepen kunnen maximaal tien personen tellen, vijf mensen met dementie en vijf begeleiders. Voorlopig biedt Boerhaave de speciale rondleidingen gratis aan.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×