(Foto's: Chris de Waard).

Indrukwekkende herinneringsbijeenkomst voor Hilde Jansen in Marekerk

Vele honderden mensen hebben maandagmiddag afscheid genomen van de op 19 september overleden Hilde Jansen. Nadat Hilde per boot van haar woning aan de Rijn en Schiekade naar de Oude Singel was gevaren, werd in de Marekerk een bijeenkomst gehouden om haar leven te vieren.

Naast familieleden en vrienden spraken in de kerk ook burgemeester Lenferink, de Leidse asieladvocaat Jos Hemelaar en Moussa, een van de ongedocumenteerde vluchtelingen voor wie Hilde zich decennialang heeft ingezet, over hun herinneringen aan Hilde. “Dankzij haar heb ik een dak boven mijn hoofd, want ik leefde op straat. Ik bedank haar. Zij was mijn moeder. Mijn Leidse moeder”, zei Moussa.

Moussa uit Burkina Faso woont al 21 jaar in Leiden en heeft nog steeds geen verblijfstatus. “Ik ben hier zonder rechten. Maar wij horen bij Leiden. Wij zijn ook Nederlanders. Ik heb vier keer in de gevangenis gezeten. Alleen omdat ik geen papieren heb. We zitten thuis en kunnen niet werken. Geef ons een werkvergunning.” Hij deed een klemmend beroep op  burgemeester Lenferink om aandacht te vragen voor de situatie waarin hij nog steeds verkeerd. En met hem veel andere uitgeprocedeerde vluchtelingen in Leiden. “Ik merk het al Hilde, je hebt je werk goed gedaan”, lachte Hemelaar na de toespraak van Moussa.

Na afloop van de bijeenkomst werd buiten de kerk een erehaag gevormd.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×