Op deze plek wordt de Zwethof gebouwd. (Foto: Robbert Beurse).

Bouw Zwethof na jaren vertraging en rechtszaken 'eindelijk' gestart

Na jaren van gesteggel tussen de gemeente Zoeterwoude en de provincie Zuid-Holland waar zelfs de rechter aan te pas moest komen, is gisteren het nieuwbouwproject Zwethof aan de zuidkant van Zoeterwoude-Dorp van start gegaan. In het groene gebied komen 41 luxe woningen en een insectenhotel. Wethouder Paul Olthof is blij dat de bouw nu van start kan. “Het gaat om 41 mooie woningen in de natuur. Ecologisch verantwoord met een mooie inpassing in het gebied.”

De eerste plannen voor woningbouw in het gebied dateren al uit 2018. De verwachting was toen dat de bouw een jaar later zou kunnen starten, maar daar stak de provincie een stokje voor. Ook de Zoeterwoudse raad was het lang oneens over de precieze invulling, maar kon zich uiteindelijk vinden in het plan dat nu wordt gerealiseerd. Eerder bestonden er plannen voor het volbouwen van de hele polder, maar uiteindelijk wordt dat nu een beperkt deel. Daar staat wel tegenover dat het om duurdere woningen gaat.

Om toch te voldoen aan de opgave om 25 procent sociale woningen te bouwen, wordt vanuit het het plan Zwethof geld gestoken in sociale woningbouw elders in de gemeente. “Het bouwen van sociale woningen op deze plek paste niet in de provinciale plannen en kon ook niet zonder dat de gemeente een enorm verlies zou lijden op de de exploitatie”, zei Olthof woensdag bij de start bouw tegen Sleutelstad. “Dit is uiteindelijk het beste resultaat.”


Robbert Beurse in gesprek met de Zoeterwoudse wethouder Paul Olthof over de woningen in Zwethof.

Bij de start van de bouw waren naast de gemeente ook gebiedsontwikkelaar AM, Boerbouw Nieuwerbrug en enkele kopers aanwezig. Wethouder Paul Olthof en directeur projecten Gilbert Kokenberg van AM onthulden daarbij het ontwerp van een insectenhotel dat bij de oplevering van de woningen wordt geplaatst.

In de loop van 2023 kunnen de eerste mensen al in Zwethof gaan wonen. Een jaar later wordt het hele project afgerond en worden de laatste woningen opgeleverd.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×