Bert Jansen heeft darmkanker en vertelt daar openhartig over.

Bert Jansen heeft darmkanker en vertelt bij Sleutelstad over zijn ziekte

Raadslid Bert Jansen van D66 Leiden heeft darmkanker. De komende maanden wordt hij in de Leidse gemeenteraad vervangen door Francien Zeggelt die voor de verkiezingen ook al raadslid was. “Ik heb het van haar overgenomen en nu draag ik het weer terug over”, vertelde Bert Jansen donderdagmiddag in Nieuws071 waar hij openhartig over zijn ziekte, de behandeling en de vooruitzichten sprak.

In de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie werd Bert na enkele maanden duoraadslidmaatschap geïnstalleerd. De coalitieonderhandelingen waren afgerond, D66 deed mee in het nieuwe college en dus verliet Fleur Spijker de raad om wethouder te worden, waarop iedereen een plekje doorschoof.

“En in diezelfde week kreeg in de diagnose te horen”, vertelt Bert die niet lang daarvoor naar de huisarts was gegaan omdat hij enkele keren wat bloed in zijn ontlasting had gezien. “Toen deden ze een endoscopie en daardoor werd een enorme tumor ontdekt.” Die tumor is nu sterk gekrompen, want de zware chemobehandeling die de voormalige eigenaar van café Odessa ondergaat, slaat aan.

Tekst gaat door onder de foto.

Bert Jansen vertelt aan Chris de Waard over zijn ziekte en de behandeling ervan. En ook over zijn verwachtingen voor de konden jaren.

Bij het bespreken van die eerste uitslag wond de oncoloog er geen doekjes om. “Bereid je voor op het ergste.” Naast de tumor waren er ook uitzaaiingen gevonden in Bert’s lever. “Ruim op wat je nog op wilt ruimen, want als we je niet gaan behandelen, dan ben je zo weg.” Concreet had dat betekend dat hij er zonder behandeling nu al niet meer geweest zou zijn. “Mijn bloedwaardes zijn nu bijna normaal, maar er zit toch een soort tijdbom in je systeem. Als ik geluk heb kan ik het nog drie, vier, vijf jaar zo houden, maar ik kan ook pech hebben.”

De zomerperiode gebruikte Bert om eerst zelf aan het idee te wennen en zijn huisgenoten en enkele goede vrienden te informeren. Toen volgde de familie. “Dat is een bijna onbegrijpelijke opdracht. Ik heb acht broers en zussen en twee kinderen. Dus ik mijn testament erbij gepakt en ben gaan uitzoeken hoe je dat allemaal regelt”, want je wilt er niet zomaar tussenuit knijpen.” Ook zijn functies bij Volkstuinvereniging Ons Buiten waar hij actief is, draagt hij momenteel over.

Zijn raadswerk wordt vooralsnog tot 8 maart 2023 overgenomen door Francien Zeggelt. Het is de bedoeling dat Bert daarna weer terugkeert, maar dat is afhankelijk van het verloop van de behandeling. “Het is een soort wedstrijdje. Ga je dood aan de tumor of aan de behandeling, want die is zo zwaar dat niet iedereen die overleeft. De chemokuur die ik nu krijg is het zwaarste wat ze hebben.”

Bert heeft nu zes zware chemobehandelingen gehad en er komen er nog twee. “Daarna gaan ze over op een onderhoudsdosis zoals ze dat noemen”, vertelt Bert die vooral hoopt dat dat de bijwerkingen die de zware behandeling nu veroorzaakt dan verdwijnen. “Die behandeling is niet gericht op genezing, maar op kwaliteit van leven.” De zware chemo hakt er nu wel in. “Ik voelde me altijd alsof ik nog 30 was, maar nu voel ik me 68, wat ik bijna ben.”

Na het gesprek draaiden we op verzoek van Bert het liedje Together Again van Janet Jackson op de radio. “In je leven kom je heel veel mensen tegen en die hebben allemaal invloed op je. En andersom heb jij ook invloed op de levens van de mensen die je tegenkomt. Daar zingt ze over.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×