(Foto: Louis Smit).

Duurzame Energie Merenwijk wil proef met kleinschalige collectieve warmteoplossingen

Een groep vrijwilligers uit de Merenwijk in Leiden heeft de handen ineen geslagen om de strijd aan te gaan met hoge energierekeningen door de stijgende gasprijzen. Duurzame Energie Merenwijk (DEM) gaat daarvoor onder meer een test doen met een ‘buurtenergiesysteem’.

Het gaat daarbij om een kleinschalige, collectieve warmteoplossing in handen van de bewoners. Die kunnen zo lokaal hun eigen energie opwekken. De organisatie laat daarvoor uitzoeken welke nieuwe technieken zich lenen om duurzame energie op te wekken in de Merenwijk.

Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan het plaatsen van zonepanelen die niet alleen elektriciteit, maar ook warmte leveren, gekoppeld aan een buurtbatterij. In eerste instantie wil DEM helpen met het opzetten van een pilot rond een van de pleintjes in de Merenwijk. “Die leent zich als ‘bloemkoolwijk’ uitstekend voor dit type oplossingen”, zegt Tjitske Veldkamp van DEM. Ze doelt daarbij op de opbouw van de wijk, die als het ware net als een bloemkool bestaat uit allemaal kleine ‘roosjes’. Pleintjes met woningen daar omheen.

Chris de Waard sprak in Nieuws071 met Tjitske Veldkamp van Duurzame Energie Merenwijk over kleinschalige collectieve warmteoplossingen.

DEM heeft van de gemeente Leiden subsidie gekregen om mede-wijkbewoners te helpen met het verduurzamen van hun huizen. Daarvoor organiseert DEM twee informatie-avonden. Hier kunnen bewoners terecht voor onder meer warmtefoto’s om te zien waar warmte uit huis lekt en voor gratis advies van een energiecoach. Volgens Tjitske Veldkamp, de voorzitter van DEM, loont het met de huidige energieprijzen al snel om je huis te isoleren. “Als je minder wil betalen aan energie, moet je slim je woning aanpakken.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×