(Foto's: Chris de Waard).

Omgeving Veerplein: Ontbrekende schakel verbindt Lakenpark met Plantsoen

Het Singelpark is officieel een stukje groter en groener. Het Lakenpark bij de Meelfabriek is via het Veerplein nu beter verbonden met het Plantsoen. Omwonenden, de Vrienden van het Singelpark en de gemeente Leiden openden het vergroende gebiedje donderdagmiddag.

Er is tussen de hoge Hapynionbrug over de Nieuwe Rijn en het Plantsoen zo’n 750 vierkante meter extra groen toegevoegd. Daarmee is er een duidelijke verbinding gemaakt tussen de twee delen van het Singelpark die worden gescheiden door onder meer de Veerstraat en de Plantage. Ook de oversteek van de Plantagelaan vormde een uitdaging voor mensen die een rondje Singelpark deden.

“Je zag dat mensen hier regelmatig de weg kwijt raakten”, vertelt wethouder Ashley North bij de opening. Projectleider Stan van der Laan ziet nu al een duidelijke verbetering. “Als je kijkt bij de hoek van de Veerstraat, bij het café, dan zie je dat mensen de route al veel natuurlijker volgen.”

Chris de Waard was bij de officiële ingebruikname en sprak met de projectleider, de wethouder, de voorzitter van de Vrienden van het Singelpark en met een omwonende.

North: “Het afgelopen half jaar is er gewerkt aan het transformeren van het Veerplein en omgeving om het tot een volwaardig onderdeel van het Singelpark te maken. Van een versteend pleintje is het Veerplein veranderd in een groen plein met de uitstraling van een tuin. Ook de Veerstraat, de Plantage en de aansluiting op het Plantsoen zijn aangepakt, zodat er een logische  wandelroute is ontstaan tussen het Plantsoen en het Lakenpark.”

Ook Carolien is opgetogen. Ze woont in de Veerstraat en kreeg niet alleen als eerste buurtbewoner een Singelparktrui en een gieter van gerecycled materiaal, maar van de gemeente ook al planten en bloembakken om de straat op te fleuren. En die straat werd ook nog eens helemaal opnieuw bestraat en ligt er weer prima bij.

Bijzonder is de oversteek tussen Plantage en Plantsoen. Tussen twee groene middenbermen loopt een zebrapad. Eronder liggen een paar flinke rioolbuizen gevuld met grond. Een grote eik die half november in de middenberm wordt geplant, heeft daardoor ondanks de ogenschijnlijk krappe plek, toch meer dan voldoende ruimte om te wortelen. “Een primeurtje voor Leiden”, weet technisch projectleider Stan van der Laan. “Maar het is een beproefde techniek die elders vaker wordt toegepast.”

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×