Ionica Smeets is deskundige op het gebied van getallen en hoe je daarover het best kan communiceren en schopte het al eens tot karakter in een strip. (Archieffoto: Chris de Waard).

Radio Weetlust over de tiende macht en andere getallen

Op de tiende van de tiende staat de macht van getallen centraal bij Radio Weetlust, het dagelijks wetenschapsprogramma omdat Leiden dit jaar European City of Science is. Wiskundige Ionica Smeets is gefascineerd door getallen en ziet hoe het vaak mis gaat als er over gesproken wordt. “Communicatie gaat vaak over gevoel, maar wetenschap gaat over feiten en bewijzen.”

Op de kalender van Leiden City of Science 2022 staat 10 oktober een plaatje van 10 tot de tiende macht, en dat is 10×10 en dat tienmaal achter elkaar. Een duizelingwekkend getal van een 1 met tien nullen. Voor Smeets is dat gesneden koek. Ze was altijd geïnteresseerd in getallen en koos daarom voor de Technische Universiteit Delft. Ze promoveerde daar ook in de wiskunde, maar koos gaandeweg voor wetenschapscommunicatie.

Luister hieronder het hele interview terug van Lucien Geelhoed met wiskundige Ionica Smeets:

Sinds 2015 is Smeets hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit van Leiden en per 1 oktober jongstleden samen met Alex Verkade aangesteld als kwartiermakers voor een nieuw nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie. “Ik vind het leuk om aan de universiteit te werken en elk jaar weer nieuwe studenten te ontmoeten. Dat voorkomt dat je verbitterd.”

Smeets ziet het vaak misgaan bij publicaties over wetenschap. “Ik vind dat je als wetenschapper ook niet te ver buiten je eigen vakgebied moet spreken”, zegt Smeets. “Dat zag je in de coronatijd wel gebeuren. Aan de andere kant vind ik soms ook dat wetenschappers het te nauw afbakenen. Als we het nu hebben over de tiende macht en dan dat filmpje aanhalen van Charles en Ray Eames: Powers of Ten. Ik ken het vooral van toen Robbert Dijkgraaf het liet zijn tijdens zomergasten in 2005 alweer. Deels kan ik natuurlijk wel wat zeggen over die getallen, maar verder is het meer natuurkundig.”

Inmiddels voelt Smeets zich een echte wetenschapscommunicatie-deskundige. “Ik ga nu ook vooral naar congressen over wetenschapscommunicatie en ik hoor er echt bij.”

Radio Weetlust is elke morgen te beluisteren via Sleutelstad van 8.00 tot 9.00 uur en terug te luisteren via de website.

 

 

 

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×