(Foto: Rik Visser).

Leidse Laptoppers 'wecyclen' oude laptops voor jongeren met weinig geld

Tijdens de Nationale Wecycleweek van 10 tot 16 oktober roept Leidse Laptoppers alle Leidenaren die nog een oude laptop hebben liggen op om deze in te leveren. De kostbare materialen uit de oude laptops worden hergebruikt en als de laptop nog goed is, wordt deze klaar gemaakt voor hergebruik. De opgeknapte laptops worden ter beschikking gesteld aan jongeren uit gezinnen waar weinig geld is.

De inzameling van de laptops met de naam Leidse Laptoppers is een initiatief van drie Leidenaren. Een subsidieregeling van de gemeente Leiden en het Druckerfonds hebben ervoor gezorgd dat zij deze actie konden starten. De afgelopen periode zamelde het project al tientallen laptops in.

De laptops kunnen de hele maand worden ingeleverd bij één van de drie inleverpunten: Gamma (Gamma Noord en Gamma Lammenschansweg), Circulair Warenhuis in het Stadsbouwhuis en Kringloopwinkel Het Warenhuis.

Budget
Wethouder Yvonne van Delft overhandigt vrijdag op Nationale E-waste Day de eerste twee opgeknapte laptops aan een vertegenwoordiger van Shout!. Deze organisatie zorgt dat de laptops bij de juiste jongeren terechtkomen. Veel jongeren hebben onvoldoende budget om een laptop aan te schaffen. Terwijl een laptop onmisbaar is bij het volgen van een opleiding, maar ook bij het vinden van werk. Een laptop vergroot de toekomstmogelijkheden van de jongeren.

Lang niet alle laptops die ingeleverd worden zijn geschikt om opgeknapt te worden. Deze laptops worden op een duurzame manier gerecycled. Dit betekent dat de waardevolle materialen er uitgehaald worden, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden.

Veilig inleveren
Veel laptops blijven in de kast of de la liggen omdat er zorgen zijn over wat er met de laptop gebeurt als je hem hebt ingeleverd. Niemand wil dat zijn gegevens op straat komen te liggen of dat anderen daarbij kunnen. Ook kan het zijn dat er nog foto’s of documenten zijn die je er af wilt halen voor je de laptop de deur uit doet. Leidse laptoppers helpt hierbij met een handleiding op de website. Ook is het mogelijk om de gegevens er af te laten door het Leidse bedrijf Flex-IT. Zij zorgen dat het verwijderen op een veilige manier gebeurt en de gegevens op de laptop voorgoed verwijderd zijn en niet door derden gevonden kunnen worden. Mensen ontvangen hiervan een certificaat.

Verstoffen
Uit Belgisch onderzoek blijkt dat er in elk Belgisch huishouden gemiddeld zo’n elf apparaten nutteloos stof liggen te vangen. Een snelle rekensom leert dat dat in Leiden met 68.000 huishoudens neer zou komen op bijna 750.000 apparaten in Leidse kasten en keukenlaatjes die niet meer gebruikt worden. Een deel daarvan zijn laptops. Een klein onderzoekje in Leiden Noord liet zien dat er gemiddeld 1,5 laptop in huis ligt te verstoffen. Leidse Laptoppers zorgt er nu voor dat Leidenaren makkelijk op een goede manier hun oude laptop of de materialen uit de oude laptop een tweede leven kunnen geven.

Leiden Maatschappij Leidse Laptoppers


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×