(Foto's: Chris de Waard).

Leids SP-boegbeeld Cor Vergeer werd niet gehoord en dat is ongehoord

Het begin vorig jaar overleden boegbeeld van de SP Leiden, Cor Vergeer, kreeg woensdagavond postuum een soort eerherstel tijdens de presentatie van zijn boek ‘Ongehoord’. Hij werkte tot kort voor zijn plotselinge overlijden aan het boek. Alleen het laatste hoofdstuk was nog niet klaar en dat is afgemaakt door de Leidse historicus Bart van der Steen die als ‘meelezer’ al langer bij het boek was betrokken.

Vergeer en de SP werden in de jaren ’80 verguisd vanwege hun standpunt over vreemdelingen. Die moesten volgens Vergeer bijvoorbeeld in de eerste plaats Nederlands leren en gespreid worden over de wijken. Er werd maar weinig naar Vergeer geluisterd. Daar komt ook de titel van het boek vandaan.

“Maar ook de manier waarop hij is bejegend is ongehoord”, zegt burgemeester Henri Lenferink die zo nog een tweede betekenis geeft aan de titel. Hij nam woensdagavond tijdens een drukbezochte bijeenkomst in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis het eerste exemplaar van het boek in ontvangst uit handen van Fenna Vergeer. Fenna is niet alleen de weduwe van Cor, maar streed ook jarenlang zij-aan-zij met hem en de rest van de SP voor hun idealen, met name op het gebied  van een ander integratiebeleid. Cor deed dat in de Leidse gemeenteraad waar hij van 1982 tot 2002 raadslid was en Fenna als Tweede Kamerlid voor de SP.

Chris de Waard sprak bij de presentatie van het boek achtereenvolgens met Fenna Vergeer, Bart van der Steen die het boek na Cor’s overlijden afmaakte, Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP en met burgemeester Henri Lenferink.

Tekst gaat verder onder de video.

https://www.facebook.com/sleutelstad/videos/467346192040557/

Rond de boekpresentatie werd een debatje georganiseerd. Onder leiding van de Leidse NRC-journalist Gijsbert van Es spraken PvdA-wethouder Abdelhaq Jermoumi, oud PvdA-wethouder Paul Bordewijk en burgemeester Lenferink over het thema van het boek: integratie.

De SP heeft een lange strijd gevoerd om integratieproblemen op de kaart te zetten. Eerst lokaal en later ook nationaal. Er werd destijds fel gereageerd op voorstellen van de partij. Bijvoorbeeld om kinderen van migranten extra Nederlands te leren, in plaats van Turks of Arabisch. De SP werd weggezet als de ‘centrumpartij van links’, maar bleef zich in de jaren tachtig en negentig inzetten voor een beter integratiebeleid, door taallessen, goede huisvesting en spreidingsbeleid. Om te voorkomen dat er zwarte wijken of scholen zouden ontstaan.

Als partijen na de opkomst van Pim Fortuyn erkennen dat Nederland veel te weinig heeft gedaan aan integratie, krijgen de voorstellen van de alsnog SP gehoor. Maar ze worden niet omgezet in actie, terwijl het debat over migratie en integratie steeds feller wordt, blijven de problemen bestaan die de SP al in de jaren tachtig heeft aangekaart.

Van de uitgever
Het boek ‘ONGEHOORD ! – Hoe de SP het integratiebeleid op de politieke kaart zette‘ biedt een historische reconstructie van het integratiedebat van de jaren tachtig tot nu en vormt een pleidooi voor een eerlijk politiek debat en een actief en sociaal integratiebeleid. Cor Vergeer (1946–2021) was een van de grondleggers van de SP in Leiden. Hij was van 1982 tot 2002 gemeenteraadslid voor de SP in Leiden en in 1994 fractiemedewerker van Tweede Kamerlid Remi Poppe. Oud-minister Ronald Plasterk schreef het voorwoord voor het boek dat is uitgegeven door de Leidse Uitgeverij Ginkgo. Het is te koop voor vijftien euro.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×