Tjeerd Scheffer bij Sleutelstad. (Archieffoto: Sleutelstad).

Organisator Scheffer klaar voor Duin- en Bollen Vierdaagse: 'Heb moeten praten als Brugman'

Donderdag is de eerste editie van de Duin- en Bollen Vierdaagse begonnen. Het wandelevenement, dat in vier dagen deelnemers leidt langs plekken als Keukenhof, de Amsterdamse Waterleidingduinen en plaatsen als Lisse, Noordwijk en Sassenheim, heeft zo’n 3.000 deelnemers getrokken. Niet gek voor een eerste keer, vindt organisator Tjeerd Scheffer.

Scheffer, vooral bekend als voorzitter van de organisatie van de Leiden Marathon, maakte vorig jaar bekend de Vierdaagse te organiseren. De ambities zijn groot: op termijn moet de Duin- en Bollen Vierdaagse zo’n 25.000 deelnemers trekken. Toch stemt het aantal van 3.000 Scheffer tevreden. “Als het dit jaar goed verloopt en we doen het goed, en daar ga ik wel vanuit, hebben we over vijf jaar misschien wel tegen de 25.000 mensen die meedoen”, denkt hij.

Presentator Maarten Mulder in gesprek met organisator Tjeerd Scheffer

“Die Leienaar”
Scheffer heeft een hoop energie moeten steken in het overtuigen van de plaatselijke mensen. “Ze kijken naar mij met een blik van: ‘wat komt die Leienaar doen’. Dan moet je ze overtuigen. Dat gaat in een joviale sfeer, maar ik heb moeten praten als Brugman om veel mensen achter me te krijgen. We hebben hier niet de zekerheden en de automatische steun die we bij de marathon hebben.”

Verder merkt Scheffer dat het op poten zetten van zo’n nieuw evenement wel even wat anders is dan het jaarlijks organiseren van de marathon. “Ik heb het gevoel om iets van nul helemaal op te zetten. Natuurlijk heeft zo’n wandelevenement raakvlakken met de marathon, maar dit is logistiek en infrastructureel een stuk groter. Omdat het vier dagen is, moet je een groot deel afzetten en continu verhuizen.”

Dorpen pakken uit
Wat wel vergelijkbaar is met de marathon, is het enthousiasme van veel gemeenten die worden aangedaan door de Vierdaagse. “In Noordwijkerhout wordt het bijvoorbeeld een feest. Zij willen zich profileren als gezelligste kruispunt van de wandelroute. Maar ook bijvoorbeeld Hillegom, Voorhout en Warmond pakken uit. Overal gebeurt wat. Ik ben heel blij dat die dorpen zelf hun rol daarin gepakt hebben”, zegt Scheffer. “Als de mensen uit die dorpen zelf dingen gaan organiseren krijg je de ultieme sfeer die je wilt creëren.”

De eerste twee dagen van de Duin- en Bollenvierdaagse starten en finishen in Lisse, de laatste dagen in Noordwijk. Er wordt dagelijks over vijf afstanden gelopen: 40, 30, 20, 15 en 5 kilometer.

 

 

 

Nieuws Regio Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×