Dichter Hans van der Veen met organisatoren Oliver en Ryan (Foto's: Jeroen Fakkeldij).

Mini bieb festival Leiden: 'Lezen staat centraal, maar duurzaamheid ook echt belangrijk'

Op zondagmiddag 9 oktober werd het Mini bieb festival georganiseerd in Leiden. Het doel was om het lezen van een boek onder jongeren te stimuleren. Dit initiatief kwam van jongeren projectbureau STAD Leiden in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Leiden.

De organisatoren Oliver en Ryan vertellen: “De groep jongeren in Nederland die leest wordt steeds kleiner. Daar willen wij iets aan veranderen en daarom hebben wij het Mini bieb festival opgezet. Je kunt in Leiden langs verschillende mini biebs een route lopen. Daar kun je boeken meenemen, activiteiten meemaken en challenges doen. Zo hopen we meer jongeren te laten lezen in Nederland.”

Er is tijdens het festival meer te doen. “We hebben ook een afspraak gemaakt met Kringloop Het Warenhuis, zij hebben de boeken gedoneerd zodat wij ze weer kunnen hergebruiken. Dat is ook een doel van het project, lezen staat centraal, maar de duurzaamheid die wij hopen te bereiken is ook echt belangrijk in het verhaal”, aldus Oliver en Ryan.

Carla Enters maakte bovenstaand sfeerverslag op het Mini bieb festival. 

Bij de mini bieb aan de Jan van Houtkade gaf Nachtdichter Hans van der Veen een klein, maar onderhoudend college over de Leidse dichter Piet Paaltjens. Hierbij droeg hij gedichten voor uit ‘Snikken en grimlachjes’, de bekendste bundel van Piet Paaltjens. Bij een aantal gedichten las Hans van der Veen, als Nachtdichter, de Duitse vertaling.

Na afloop gingen verschillende bezoekers de boekenchallenge met elkaar aan. De truc hierbij was om in dertig seconden de hoogste stapel boeken te bouwen. De winnaar mocht een paar mooie boeken mee naar huis nemen.

 • Hans van der Veen brengt Piet Paaltjens
  Hans van der Veen brengt Piet Paaltjens
 • Hans van der Veen brengt Piet Paaltjens
  Hans van der Veen brengt Piet Paaltjens
 • De organisatoren
  De organisatoren
 • Boekenchallenge
  Boekenchallenge
 • Boekenchallenge
  Boekenchallenge
 • Hans van der Veen brengt Piet Paaltjens
  Hans van der Veen brengt Piet Paaltjens
 • Hans van der Veen brengt Piet Paaltjens
  Hans van der Veen brengt Piet Paaltjens
 • Hans van der Veen brengt Piet Paaltjens
  Hans van der Veen brengt Piet Paaltjens
 • Ryan en Oliver van STAD Leiden
  Ryan en Oliver van STAD Leiden

 

Advertentie

Cultuur Duurzaamheid Leiden Nieuws Regio Reportage


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×