Ex-roker Hans Pop volgde met succes een stoppen met rokencursus bij stopcoach Robbert Jellinek. (Foto: Gerry van Bakel).

Gezond071: Stoppen met roken kan elke dag

De maand oktober wordt ook wel stoptober genoemd. De uitdaging is om 28 dagen niet te roken. Vraag is: stop je daarna voorgoed of tel je de dagen af totdat je er weer een op mag steken? In Gezond071 praten Stoppen-met-rokencoach Robbert Jellinek en ex-roker Hans Pop over hun ervaringen.

In 1957 bracht de Gezondheidsraad een rapport uit over de gevaren van roken. Het zou tot 1988 duren voordat er een Tabakswet kwam in Nederland. Maar die wet balanceerde tussen economische belangen, ideologie en volksgezondheid. In 2002 kwam er een verbeterde versie, mede dankzij de toenmalige minister van Volksgezondheid Els Borst. “Maar nog altijd gaan er elk jaar 20.000 mensen dood in Nederland, ten gevolge van roken”, zegt Robbert Jellinek. “Dat is elke dag een volle bus.”

45 jaar
Beter is het om nooit aan roken te beginnen. Maar voor Hans was het als 12-jarige jongen gewoon te verleidelijk en te spannend. “Ik deed gewoon mee. En daarna heb ik 45 jaar gerookt. Ik ben wel eens eerder gestopt, maar dat duurde nooit langer dan een paar dagen. Die nicotineverslaving is vreselijk. Maar nu ben ik al een jaar rookvrij en ik weet zeker dat ik nooit meer ga roken.”

Tekst gaat door onder de video.

Kijk en luister hieronder de volledige uitzending van Gezond071 terug. Presentatoren Greet Meesters en Gerry van Bakel praten met Robbert Jellinek en Hans Pop over hoe je het best kan stoppen met roken.

Hans Pop is geen verbitterde ex-roker. “Ik zeg nooit tegen mensen dat ze niet mogen roken. Tijdens de cursus gaat het daar ook niet over.” Robbert Jellinek legt juist de nadruk op de eigen motivatie. “Dat is waar we de cursus mee beginnen: waarom wil je stoppen? Wat voor leven wil je straks leiden? Alleen stoppen met roken heeft geen zin. Je moet andere gewoontes aanleren. Ga bijvoorbeeld maar eens aan de andere kant van de tafel zitten.”

Smaak
De kritiek dat 28 dagen stoppen alleen maar uitnodigt om daarna zo snel mogelijk weer te beginnen, pareert Jellinek met het geloof dat als mensen eenmaal de ervaring hebben van het niet-roken, dat ze daar een vervolg aan kunnen geven. “Na een week of twee is de echte fysieke verslaving er af. En als je het 28 dagen volhoudt, dan heb je zoveel meer smaak, zoveel meer lucht. Je merkt dat verschil echt. Je ziet ook minder grauw.”

Dat laatste kan Hans Pop beamen. Hij kreeg heel veel complimentjes dat hij er zo goed uit zag. “Ik zou iedereen die rookt en wil stoppen aanraden: gebruik nicotinepleisters, maak die kuur af en je merkt hoeveel beter je jezelf voelt.”

Kosten
Roken wordt bovendien steeds duurder, terwijl veel ziektekostenverzekeraars een stopcursus vergoeden. Kijk voor meer informatie over cursussen en hulpmiddelen op de website Rookvrij?Ookjij!

Volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 9 november. De dag erna begint de afterparty Fris uit de veren om 7 uur ’s ochtends bij Molen de Valk. Daar kun je al je vragen over een gezonde leefstijl stellen aan lifecoach Jasper Mulder.

 

 

Economie Leiden Maatschappij Sport Gezond071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×