Zondag 13 novembeer is er bij Wildflower Climbing in Leiden een trainingsdag paraklimmen. (Archieffoto: Sleutelstad).

Onbeperkt klimmen op trainingsdag paraklimmen

Iedereen kan klimmen, is de stellige overtuiging van Nederlandse topklimmers Tiba Vroom en Christiane Luttikhuizen. En eigenlijk kunnen ze zich ook niet voorstellen dat iemand het niet leuk zou vinden. Een lichamelijke beperking mag je daarbij al helemaal niet weerhouden het eens uit te proberen. Daarom organiseert Vroom op 13 november de open dag onbeperkt klimmen.

Tiba Vroom behoort tot de wereldtop in het boulderen, het klimmen zonder touw, buiten op een rots of binnen op een wand van vier meter. Het doel is om zo snel mogelijk omhoog te klimmen. Vroom klom als eerste Nederlandse vrouw een zogeheten 8b en dat is in het boulderen een hele lastige route. Een jaar geleden opende ze haar eigen klimhal in Leiden omdat ze een plek wilde creëren die zich toelegt op topsport en daarbij toegankelijk is voor iedereen. “Ik had zelf een plek nodig om beter te worden en wil dat ook graag delen met anderen.”

Grenzen
Christiane Luttikhuizen heeft cerebrale parese en daardoor is de linkerkant van haar lichaam minder goed ontwikkeld. En terwijl je zou denken dat je bij klimmen alle ledenmaten nodig hebt om omhoog te komen, blijkt juist de klimwand de plek te zijn waar Luttikhuizen haar eigen grenzen kan opzoeken en verleggen.

Eerder dit jaar haalde ze zilver bij het WK paraklimmen. Luttikhuizen klimt tijdens wedstrijden wel altijd met touw, maar ze doet ook veel aan boulderen. “Ik ben heel toevallig in de klimsport verzeild geraakt. Ik woon in Leiden en liep toevallig een klimhal binnen en ben inmiddels helemaal verslingerd geraakt.”

Kijk en luister hieronder het hele interview dat Sport071-presentator Gerry van Bakel had met Tiba Vroom en Christiane Luttikhuizen:

De klimhal van Tiba Vroom is zo ingericht dat iedereen de klimsport kan komen uitproberen. “Het is allemaal gelijkvloers”, zegt Vroom. “Verder zijn er natuurlijk toiletten die toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Maar je moet er ook op letten dat de dikke matten die bij boulderen je val opvangen in de weg liggen. Want met je rolstoel over zo’n dikke mat rijden lukt niet.”

Gratis
Dankzij de samenwerking met Topsport Leiden en financiële steun uit het Sportakkoord kan Vroom op zondag 13 november de workshops op de trainingsdag paraklimmen gratis aanbieden. Wie mee wil doen kan zich online aanmelden.

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×