Jaap Wonders met zijn boek Alledaags wonderlijk leven: 'Begin de dag met een dansje'. (Foto: Gerry van Bakel).

Jaap Wonders over Alledaags wonderlijk leven: ‘Groente eten, koud douchen en af en toe je ontbijt overslaan‘

Een gezond en gelukkig leven, wie wil dat nu niet? Je kunt zo’n doel groots en meeslepend aanpakken, maar ook zoeken in de kleine dingen van alledag. En dat is meer de stijl van fysiotherapeut Jaap Wonders. “’s Ochtends met het goede been uit bed stappen en een dansje doen, is een goed begin van de dag.”

Al doet Wonders volgens zichzelf ook wel gekke dingen, zoals in de Italiaanse bergen in een beek met stromend smeltwater gaan liggen. In zijn boek kiest hij vooral voor de kleine stapjes. Genieten van een ochtendwandeling, de zon op je gezicht. Als fysiotherapeut krijgt hij veel mensen in de praktijk met allerlei (pijn)klachten. “Ik zet leefstijlveranderingen in om klachten weg te nemen”, zegt Wonders. “Gezonder eten, meer bewegen, beter slapen, kan allemaal bijdragen aan herstel.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met fysiotherapeut Jaap Wonders over zijn boek Alledaags wonderlijk leven.

Wonders plukt overal iets vandaan, uit filosofie, religie, psychologie, kunst en vooral zijn eigen ervaringen. Het woordje ‘niet’ wordt zoveel mogelijk vermeden, net als ‘moeten’. Via leefstijl op weg naar gezondheid en geluk is de ondertitel van zijn boek. “Door daar elke dag via kleine, simpele dingen daar wat aan te doen, kun je dat bereiken. Zodat je elke dag gezonder opstaat en daardoor gelukkiger wordt.”

Het gaat niet alleen om eten en bewegen bij een gezonde leefstijl. Ook goed in je vel zitten, mentaal gezond zijn, is belangrijk. Daarom pleit Wonders voor een alledaags wonderlijk leven. “De mindset, de psychologie is misschien wel het belangrijkste voor je gezondheid. Je geen zorgen maken, vrolijk en positief in het leven staan. Als je dat elke dag probeert, kun je positiever tegenover het leven staan. Ook als je niet zo’n positivo bent.”

Ontbijt
Wel of niet ontbijten, is een heet hangijzer als het om gezondheidstheorieën gaat. Veel mensen zijn opgegroeid met het motto: niet zonder ontbijt de deur uit. “Dat wordt vaak gezegd om te voorkomen dat je even later een ongezonde snack koopt op het station of zo. Maar bewust het ontbijt uitstellen of overslaan, is juist goed. Ons lichaam heeft geen ontbijt nodig om energie te hebben, we hebben heel veel reserves. Als je af en toe niet ontbijt, krijgt je lichaam langer de tijd om te herstellen.”

Verder staat het boek vol met gezondheidschallenges. En daar doet Wonders zelf ook aan mee. “Daar heb ik het gisteren nog over gehad tijdens het wandelen. Ik wil deze maand elke week 120 minuten, dus twee uur doorbrengen in de natuur. Dus ook als het regent. En met mijn vrouw heb ik afgesproken dat we samen elke maand een challenge uit het boek kiezen om te gaan doen. In elk hoofdstuk staat er een, dus dat kan zijn: 30 seconden koud douchen, elke maaltijd groente eten.”

 

 

Leiden Maatschappij Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×