Arsenaalplein in Leiden. (Foto: Chris de Waard).

Proef met verplaatsbaar groen op Arsenaalplein

De PvdA en GroenLinks in Leiden willen dat er een proef komt met ‘verplaatsbaar’ groen. Het Arsenaalplein hebben de twee partijen daarvoor op het oog. “Dat is een overzichtelijk gebied en daarmee blijven ook de kosten beheersbaar”, zegt PvdA-fractievoorzitter Marc Newsome tegen Sleutelstad. Als de proef slaagt wil hij ook andere plekken tijdelijk vergroenen.

“Leiden wordt steeds groener, maar op sommige plekken lukt het niet”, zegt Newsome. “De Lammermarkt is bijvoorbeeld erg versteend. Veel groen kan daar niet, vanwege de evenementen die er ook worden gehouden.” De kermis op 3 oktober is daarbij de belangrijkste ‘hindernis’ voor verdere vergroening. Dat vinden de twee partijen zonde en daarom willen ze onderzoeken of er wel iets mogelijk is met verplaatsbaar groen.

De reacties bij andere partijen zijn wisselend. De Partij voor de Dieren vindt groen in bakken vooral decoratief en ook de VVD lijkt die lijn te volgen. Ook al omdat het plaatsen van tijdelijk groen een aanslag is op het beschikbare budget. “We moeten gewoon vol blijven inzetten op echte vergroening”, vond PvdD-raadslid Laura Delver. Marleen Schreuder van GroenLinks snapte die redenering niet helemaal. “Het is toch gewoon een aanvulling op bestaand groen”, zo probeerde ze Delver tevergeefs te overtuigen.

Fractievoorzitter Marc Newsome van de PvdA Leiden komt bij de Begrotingsraad in november met een voorstel voor een proef met ‘verplaatsbaar groen’.

Meerderheid
Er lijkt echter wel een meerderheid voor een proef. Studentenpartij SVL is voor en ook D66 vindt het een sympatiekh idee. “Ik zie veel kansen”, zei raadslid IJsbrand Olthof van die partij. Ook de ChristenUnie is onder voorwaarden akkoord. Duoraadslid Albert Brink: “Maar wel alleen op plekken waar echt niks anders kan.”

Bakken
Newsome denkt voor de proef op het Arsenaalplein aan twintig tot vijfentwintig bakken. “Wel wat lager dan die Singelparkbakken die er al staan. En stapelbaar, zodat je hoogteverschillen krijgt. Maakt het mooier en spannender.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×