Bij de E.L.S. is de schoolomgeving al verkeersveiliger gemaakt. (Archieffoto: Chris de Waard).

Snelheid rondom Leidse basisscholen binnen zes jaar gehalveerd

Leiden is al een tijdje bezig om de maximumsnelheid in de stad op steeds meer plaatsen te verlagen van vijftig naar dertig kilometer. Rond de 34 Leidse basisscholen wordt de snelheid de komende zes jaar gehalveerd. Van dertig naar vijftien kilometer per uur.

De PvdA Leiden wil dat proces graag versnellen en dus vroeg commissielid Magda van der Star aan wethouder Ashley North om flink wat extra borden met een snelheidslimiet te plaatsen. “Elke automobilist die daardoor langzamer gaat rijden is er tenslotte een”, zo redeneert de partij. Maar dat ziet North niet zitten. “Als je de snelheid beperkt, terwijl de straat daar niet op is ingericht, dan kan dat niet. Ook de politie adviseert om dat niet te doen”, zo legt hij uit voor de Sleutelstad-microfoon.

Wel blijft de gemeente waar dat kan straten toevoegen aan het dertigkilometergebied. North: “Dat hebben we ook opgenomen in het coalitieakkoord. We doen het daar waar het kan.”

GroenLinks-wethouder Ashley North legt uit waarom het beperken van de maximum snelheid in Leiden niet sneller kan worden doorgevoerd.

Schoolzones
Naast het toevoegen van straten waar auto’s niet harder mogen rijden dan dertig kilometer per uur, verlaagt de gemeente ook de snelheid in de straten rond Leidse basisscholen de komende jaren gefaseerd naar vijftien kilometer. “Dat gaat met zes scholen per jaar en dat is al ambitieus”, zegt North. “We gaan per school eerst in gesprek met de schoolleiding en de ouders en gaan voorlichting geven aan klassen. Dat kost ook tijd.”

De eerste twee Leidse basisscholen waar de omgeving volgens North al verkeersveilig is ingericht, zijn de Haanstraschool aan het Rapenburg en de Eerste Leidse Schoolvereniging (E.L.S.) aan de P.C. Hooftlaan. De borden met vijftien kilometer staan daar overigens nog niet. “Maar die kunnen we inderdaad wel toevoegen.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×