De Leidse Schouwburg. (Foto: Robbert Beurse).

Schouwburg start met Theater Buddy's: 'Nooit meer alleen in de pauze'

De Leidse Schouwburg gaat de strijd aan met de eenzaamheid. Wie er tegenop kijkt om alleen naar het theater te gaan, kan zich laten koppelen aan een Theater Buddy. De organisatie hoopt mensen die nu thuisblijven over de streep te trekken om toch naar een theatervoorstelling te komen.

Het ‘buddy’ project heeft nadrukkelijk geen romantische doeleinden. “Het is absoluut geen datingshow. Je ontmoet elkaar bij het theater en bezoekt de voorstelling. Je hebt aanspraak, kunt de voorstelling bespreken en bent nooit meer alleen in de pauze”, vertelt Monique Aalbers van de Leidse Schouwburg. Volgens Aalbers kijken ‘alleengaanden’ vaak op tegen de pauze. “Ze voelen zich eenzaam. Daar willen we graag iets aan doen.”


Monique Aalbers vertelt in De avond van Sleutelstad over de Theater Buddy’s.

De eerste voorstelling met Theater Buddy’s is op zondagmiddag 6 november. “Thijs van de Meeberg komt optreden. Deze winnaar van het Leids Cabaret Festival in 2015 brengt een programma dat geschikt is voor jong en oud”, weet Aalbers.

Overdagraad
De cabaretier is het ‘gevolg’ van een ander project van het theater. “Van de Meeberg is geselecteerd door onze Overdagraad. Dat is een groepje ouderen die, in plaats van ’s avonds, liever overdag naar de schouwburg gaat. Op zondagmiddag bepalen zij zelf welke artiest komt optreden. Dat is op 6 november dus Thijs van de Meeberg”, legt Aalbers uit.

Voor iedereen
Dat de voorstelling is georganiseerd door ouderen, betekent niet dat dit ook automatisch de doelgroep van de Theater Buddy’s is. “Natuurlijk zijn er alleenstaande ouderen, maar ook jonge mensen kunnen er tegenop kijken om alleen naar het theater te gaan. De Theater Buddy’s zijn er dan ook voor iedereen”, meldt Aalbers in het radioprogramma De avond van Sleutelstad waarin ze over het project vertelt.

Badhuis
De buddy’s worden bij elkaar gezet in Baignoire B. “Als je weet dat de mensen om je heen ook ‘alleen’ zijn, maakt dit de drempel om het gesprek aan te gaan wellicht nog wat lager.” Baignoire is Frans en betekent ‘badkuip’. De aparte vakken met omheining doen denken aan een Romeins badhuis.

Na de eerste voorstelling waarbij Theater Buddy’s welkom zijn, volgen er meer. “Dit moet je een paar keer organiseren voordat je weet of het een succes is of niet.” Eind 2023 volgt een evaluatie en wordt besloten of de buddy’s blijven.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×