Het eerste vrouwenteam van Leidse volleybalvereniging GGV, met midden vooraan spelverdeelster Auk Oosterhof. (Foto: GGV).

Auk Oosterhof is al meer dan vijftig jaar spelverdeelster: 'Ik heb geluk dat mijn lijf het nog doet'

Bij volleybal is de spelverdeelster de spil in het veld. “Ik bepaal welke aanvalster de bal krijgt”, zegt Auk Oosterhof. Hele wedstrijden spelen zit er niet meer in, dus vindt Oosterhof het nu niet meer erg als ze gewisseld wordt. “Dat zou ik vroeger niet gezegd hebben, maar nu is dat okay. Ik draag ook langs de zijkant mijn steentje bij.”

Sport was vanzelfsprekend in het gezin waarin Auk Oosterhof opgroeide in Friesland. “Ik begon daar met korfbal, maar toen mijn vader ging volleyballen ben ik met hem meegegaan. Ik was toen een jaar of elf.” Ze kreeg al snel de rol van spelverdeelster. “Dat vond ik niet meteen leuk”, zegt Oosterhof, “Ik wilde natuurlijk het liefst zelf hard slaan en punten scoren. Maar ik was een beetje te klein.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Auk Oosterhof

En dus werd Oosterhof spelverdeelster en schopte het tot het selectieteam van Friesland. “Ik heb in het verleden ook wel in de eerste en tweede divisie gespeeld. Bij een aantal verschillende clubs.” Zeven jaar geleden kwam ze bij GGV in Leiden terecht. “Ik was toen al in de vijftig, dus ik heb me netjes aangemeld en vertelt wat ik in huis heb. Het is dan best bijzonder dat ik in het eerste team mee kon. De anderen zijn zeker 30 jaar jonger dan ik. Soms denken tegenstanders wel eens dat ik iemands moeder ben of zelfs oma.”

Drieën
Als spelverdeelster houdt Oosterhof het hele veld in de gaten. “We maken vooraf wel afspraken over welke aanvallen we op welk moment gaan inzetten. Maar het is ook een kwestie van goed kijken. Wie staat er bij ons op welke positie, maar ook bij de tegenstander. Ik kan een bal kort geven of lang of achterover. Ik geniet ervan als de pass goed is, ik een mooie set-up kan geven en de aanvalster timmert hem er in. Dan scoren we met zijn drieën.”

Het eerste vrouwenteam van GGV traint twee keer in de week en speelt competitie in de regio. “We zijn wel fanatiek, we willen winnen. Maar het is ook heel gezellig.” GGV heeft zes vrouwenteams en drie mannenteams. “Nieuwe aanwas weet ons wel te vinden. Als ze bijvoorbeeld bij de studentenvolleybalvereniging gespeeld hebben en na hun studie door willen, kunnen ze kiezen voor GGV of Leyton uit Leiderdorp.”

Padel
Aan stoppen denkt Oosterhof nog niet. Al kan er natuurlijk elk moment een einde komen aan haar spelverdelerspostie bij GGV da 1. “Ik ga niet op een lager niveau volleybal spelen heb ik al besloten. Ik speel ook wel eens met het tweede team me en dat is prima. Maar niet permanent.” Voor Oosterhof geen recreantenteam. “Nee, dat is niets voor mij. Als ik niet meer mee kan doen, ga ik padel spelen of zo. Een heel andere sport leren.”

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×