(Foto's: Emile van Aelst, hoofdfoto, Marja van Tilburg).

Gouden Speld bij afscheid van Worthy de Jong

Worthy de Jong heeft zondagmiddag uit handen van locoburgemeester en sportwethouder Fleur Spijker de Gouden Speld van Verdienste van de stad Leiden gekregen. Worthy de Jong kreeg de onderscheiding ter gelegenheid van zijn afscheid als sterspeler bij Zorg en Zekerheid Leiden.

De Jong begon zijn professionele carrière in 2010 toen hij ging basketballen bij Rotterdam Basketbal, destijds Rotterdam Challengers. In de zomer van 2011 stapte hij over naar Zorg en Zekerheid Leiden. In het seizoen 2015/16 werd De Jong voor het eerst verkozen tot de Meest Waardevolle Speler in de competitie. In 2016 maakt hij een overstap naar de Franse tweede divisie, maar na 1 jaar Frankrijk keerde De Jong terug naar ZZ Leiden.

Worthy de Jong, ook wel ‘Mister ZZ Leiden’ genoemd, heeft vrijwel alle records in handen bij Zorg en Zekerheid Leiden. Hij speelde in totaal 514 officiële wedstrijden voor de club, waarin hij 6.642 punten scoorde. Hij werd drie keer landskampioen, twee keer winnaar van de Basketball Cup en drie keer winnaar van de SuperCup. Daarnaast won hij een waslijst aan persoonlijke awards.

Worthy de Jong is volgens het Leidse college van burgemeester en wethouders gedurende zijn hele carrière een ambassadeur geweest van de stad Leiden. “Hij was het gezicht van de club en een voorbeeld voor veel jongeren. Ook besteedde hij veel aandacht aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid die hij als sterspeler had”, zei Spijker bij de uitreiking in de Vijf Meihal. In samenwerking met de gemeente en scholen en bracht hij met basketbal letterlijk en figuurlijk de jeugd in beweging. Hij was actief met pleintjesbasketbal en verzorgde talloze clinics bij meerdere scholen.

Verlies
De wedstrijd tegen Heroes Den Bosch wisten de Leidenaren zondagmiddag niet te winnen. Eindstand 81-88.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×