Hans Rasch is voorzitter van Museum Voorschoten. (Foto: Peter Visser).

Expositie in Museum Voorschoten: 'De Kracht van Ondernemend Voorschoten'

In Museum Voorschoten is tot en met 8 januari de tentoonstelling ‘De Kracht van Ondernemend Voorschoten’ te bezoeken. Een tentoonstelling over in Voorschoten gevestigde, veelal toonaangevende ondernemingen, die in het dorp zijn ontstaan. Denk aan het horecaconcern Van der Valk, de supermarktketen Hoogvliet of het projectontwikkelings- en bouwbedrijf Niersman.

Hans Rasch, voorzitter van het bestuur van het museum en initiatiefnemer van de tentoonstelling, wil met de expositie laten zien hoe een bedrijf, soms wel vijf generaties terug, in het dorp is ontstaan, wat de hoogte- en dieptepunten waren, maar ook hoe de toekomst er voor zo’n bedrijf uitziet.

Lees en luister hier alles van Cultuur071 over cultuur in Leiden

Rasch: “Het idee voor de tentoonstelling begon met de vraag hoe het komt dat zoveel toonaangevende bedrijven hun oorsprong in Voorschoten hebben? In vergelijkbare dorpen als Laren, Wassenaar of Oegstgeest wonen wel veel ondernemers, maar hun bedrijf hebben zij ergens anders gevestigd. In Voorschoten zijn inwoners ondernemingen gestart, die uiteindelijk landelijk bekend zijn geworden.”

“Nu ligt het dorp op een strandwal die van oudsher een droge en belangrijke noord-zuid verbinding vormde. Langs deze route ontstond al heel lang geleden allerlei bedrijvigheid. Dat zal voor een deel de verklaring zijn”, denkt Rasch. “Maar dat verklaart nog niet waarom veel later, in de 19e en 20e eeuw, juist hier bedrijven zijn begonnen die nu toonaangevend zijn.”

Hoewel die vraag niet goed kan worden beantwoord, geeft de tentoonstelling wel een mooi overzicht van circa 25 bedrijven die voor het dorp, maar vaak ook landelijk, van belang zijn.

Cultuur Maatschappij Voorschoten #cultuur071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×