Het Nederlands zitvolleybalteam in actie tegen de Verenigde Staten tijdens Invictus Games. (Foto: PR/Invictus Games).

Wouter Bakker: 'Zitvolleybal is voor iedereen, met of zonder beperking'

Zitvolleybal zou je het paradepaardje van het onbeperkt sporten kunnen noemen. Met minimale aanpassingen: net omlaag en een kleiner veld aftapen kun je in een sporthal zo een zitvolleybalveld aanleggen. En zolang iedereen die meedoet maar tijdens het spelen van de bal een stuk romp aan de vloer heeft, is het ‘game on’.

Voor Wouter Bakker was het tijdens zijn revalidatie nog even slikken voordat hij aan zitvolleybal begon. Komend uit het staand volleybal, zoals Bakker nu consequent zegt, vond hij zitvolleybal iets voor gehandicapten. “En zo zag ik mezelf niet.” Na een motorongeluk bleef Bakker achter met een verbrijzelde enkel. “Ik kreeg steeds meer pijn, zelf volleyballen ging niet meer en ook coachen werd lastiger omdat ik steeds moeilijker lang kon blijven staan.”

Blokkeren
Uiteindelijk is het zijn vriendin die hem bijna dwingt om dat zitvolleybal eens uit te proberen. “Ze heeft me de zaal ingeschopt”, zegt Bakker. “En toen bleek het hartstikke leuk te zijn. Het lijkt heel erg op staand volleybal. Alleen het veld is kleiner, meer zoals een badmintonveld, maar dan iets korter en het net hangt lager. Als je lang genoeg bent dat je handen boven het net uitkomen, kun je ook blokkeren.”

Bakker heeft wel eens een clinic gegeven bij de Leidse volleybalvereniging. “Iedereen was heel erg enthousiast, maar het is verder niet van de grond gekomen.” En dat is extra jammer omdat zitvolleybal bij uitstek een sport een inclusieve sport is. “Je kunt het heel gemakkelijk samen met mensen spelen die helemaal geen beperking hebben of bijvoorbeeld last hebben van psychische problemen. Je kunt elkaar steunen. Het is ook geschikt voor mensen die gewoon wat last hebben van hun knieën. Iedereen kan meedoen.” Groot voordeel is dat je er verder geen dure hulpmiddelen bij nodig hebt als rolstoelen of protheses.

Schaatsen
Naast het volleybal doet Bakker ook aan rolstoelbasketbal. “Maar uiteindelijk vind ik zitvolleybal leuker. Verder ga ik binnenkort misschien met schaatsen beginnen. Dat zou ik ook graag willen leren. Maar dat staat nog wel in de kinderschoenen.” Na zijn ongeluk is Bakker een soort veelvraat in sporten geworden. “Ik wil graag wat nieuws leren, ontdekken wat ik allemaal nog wel kan en het is ook een manier om bezig te blijven.”

In 2018 en 2022 deed Bakker mee aan de Invictus Games. “Het is een multisportevenement voor militairen en oud-militairen die tijdens hun dienst gewond, dan wel ziek zijn geraakt.” Een bijzondere ervaring voor Bakker. “Mijn eigenwaarde ging weer omhoog, ik maakte onderdeel uit van een team en mocht weer voor mijn land uitkomen.” Bakker zou graag nog een keer meedoen, maar tot nu toe is twee keer deelnemen aan de Invictus Games de limiet. “De volgende Games zijn in 2023 in Düsseldorf. Ik ben zeker aan het nadenken om als toeschouwer mee te gaan.”

Kijk en luister hieronder het hele interview terug van Sport071-presentator Gerry van Bakel met Wouter Bakker:

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×