(Video: Chris de Waard).

48e Veiling met een Missie: ruim 35.000 euro voor goede doelen

“250 euro voor de eerste maal, 250 voor de tweede maal en 250 euro voor de laatste maal.” Zo ging het de hele zaterdagavond in het Muziekcentrum in Zoeterwoude-Dorp. Daar werd de ‘Veiling met een Missie’ gehouden. Na twee online jaren nu weer fysiek.

Aan het eind van de avond stond er 34.040 euro op het krijtbord dat bij elke duizend euro werd bijgewerkt. Daar kwam 511 euro bij van een actie van Buurthuis Weipoort en er werden ook nog een paar flinke fooien gegeven die bij het veilingbedrag konden worden opgeteld. De totale opbrengst komt hiermee op 35.168 euro.

Bingo
Het begin van de avond was spannend voor de veiling-organisatie. Halloween werd grootser dan ooit gevierd in Zoeterwoude met activiteiten op drie verschillende locaties. Het opwarmuurtje met bingo dat tussen 19.00 en 20.00 uur werd gehouden trok waarschijnlijk mede daardoor maar weinig deelnemers en dus ook geen financiële bijdrage van betekenis aan de veilingavond. De zorgen bleken al snel overbodig. Vanaf 20.00 uur liep de zaal al snel helemaal vol met kooplustig publiek.

Keizersnee
De meest bijzonder items passeerden de revu tijdens de veiling met een opbrengst voor een aantal goede doelen die gelieerd zijn aan Zoeterwoude. “Vijf kuub zand bijvoorbeeld en een krentenbrood van een meter. Maar ook een keizersnee voor een koe, een boerenkaas en een mysterieus spaarpotje zonder sleutel met onbekende inhoud. Dat wisselde voor maar liefst vierhonderd euro van eigenaar. Bekende Zoeterwoudenaar Ton de Rooij, van de spuiterij, kocht het en is er blij mee. “Ik denk niet dat ik het open ga maken”, lacht de pensionado. “Maar voel eens hoe zwaar het potje is. Ik denk dat het van goud is.”

Potje
Bijzonder was het bedrag dat werd geboden voor een rondleiding in watermolen Zelden te Passe die langs de A4 staat. In no-time stond de teller op 1.300 euro, terwijl anders items vaak enkele tientjes of soms een paar honderd euro opbrachten. “Ze hadden een potje gemaakt in de zaal”, weet Frank Captein. De kaasboer uit de Weipoort was een van de drie veilingmeesters die van 20.00 uur tot middernacht ruim tweehonderd kavels onder de hamer kregen. Daarbij werd wel een uurtje gesmokkeld. Eigenlijk was het al bij eenen, maar de  veilingorganisatie liet, traditiegetrouw, de wintertijd al om middernacht ingaan.

Captein: “Dat gebeurt meestal wel. Dan gaat er iemand vooral langs om af te spreken met een groepje om één bepaald kavel te bieden.” Dat tegen elkaar opbieden zorgde ook voor een flink hogere opbrengst dan bij laatste twee digitale edities. De 48e Veiling met een Missie was zo’n tienduizend euro hoger dan in 2020 en 2021.

1,7 miljoen
Aan het slot van de avond werden twee oudgedienden van de veiling in het zonnetje gezet. Gerard van der Hoeven was veertig jaar veilingmeester en Rinus van Swieten is zelfs al 46 jaar betrokken bij de veilingorganisatie. “In jullie tijd is er in totaal voor 1,7 miljoen euro geveild voor het goede doel”, memoreert voorzitter Peter Kortekaas terwijl hij twee een grote bos bloemen overhandigt.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×